Zatvara se banka koja je Amerikancima pomagala u utaji poreza

Foto: Shutterstock

Najstarija švicarska banka Wegelin planira trajno zatvoriti šaltere nakon što je pred njujorškim sudom priznala da je pomagala američkim državljanima da izbjegnu plaćati porez, izvijestili su britanski mediji. 

Wegelin je također pristao platiti američkim vlastima 57,8 milijuna dolara kazni, javlja BBC. Nakon što isplati naznačeni iznos, banka će trajno zatvoriti šaltere, priopćili su. U Wegelinu su priznali da su u razdoblju od gotovo 10 godina omogućili više od 100 Amerikanaca da američkoj poreznoj upravi utaje 1,2 milijarde dolara.

Banka je osnovana 1741. a sjedište joj je u St. Gallenu. Prva je banka koja je priznala krivnju u američkim sudskim procesima pokrenutim zbog porezne evazije. Druge su švicarske banke proteklih godina poduzimale mjere kako bi američkim državljanima onemogućile otvaranje offshore bankovnih računa. Banka (Wegelin) svjesno je i agresivno uskočila kako bi popunila prazninu koja je nastala nakon što su ostale švicarske banke prekinule sa spornom praksom zbog pritiska američkih pravosudnih tijela, kazao je čelnik njujorškog ureda američkog državnog tužiteljstva Preet Bharara.

Američke vlasti podigle su optužnicu protiv Wegelina u veljači prošle godine. Nakon priznanja krivnje još nije poznato hoće li američki državni tužitelj nastaviti s kaznenim gonjenjem bančinih bankama Michaela Berlinke, Ursa Freia i Rogera Kellera ili će odustati od podizanja optužnice.

Slučaj Wegelin zaključen je četiri godine nakon što je daleko veći UBS pristao platiti američkim vlastima 780 milijuna dolara kazni povezano s optužbama za poreznu evaziju. U UBS-su su pristali otkriti i pojedinosti računa američkih državljana. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox