Uprava lepoglavskog zatvora sada... iza rešetaka

Izgleda da je u Hrvatskoj bolje biti u zatvoru nego na slobodi. Naročito ako se zovete Hrvoje Petrač, Tihomir Orešković, Vlado Jularić, Drago Babić ili Ico Mateković. Oni su, naime, u lepoglavskom zatvoru imali niz pogodnosti koje im je omogućila tadašnja Uprava. E pa, "muljaža" konačno dolazi na naplatu, piše Novi list.

 

Izvanredni posjeti, pozivi, izlasci... samo su neke od pogodnosti koje su zatvorenicima omogućavali Stjepan Loparić, Neven Putar i Ivan Benkeč. Županijski sud u Zagrebu proglasio ih je krivima za zloporabu položaja i krivotvorenje službenih dokumenata, pa je Loparić kažnjen s godinom i 8 mjeseci zatvora, Putar s 14 mjeseci, a Benček sa 7 mjeseci zatvora i 2 godine kušnje.

Slučaj je otkriven prije dvije godine kada je Petrač bio u zatvoru zbog otmice sina generala Vladimira Zagorca. Petrač je tako 2007. godine premješten u poluotvoreni odjel kaznionice Lepoglave, Bitoševlje,  iako to nije bilo predviđeno, da bi potom bio pušten iako nije bio ocjenjen kao "uspješan" zatvorenik. Istu vrstu premještaja u Bitoševljedobio je i Orešković te ostali navedeni zatvorenici.

Niti jednu odluku nikada nije odobrio kolegij kaznionice, već su donesene na jutarnjim brifinzima gdje je glavnu riječ vodio upravitelj Loparić. (MJ)

 

Izvor: Novi list, 30. studeni 2010.
Foto: www.kaznionica-u-lepoglavi.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox