Sindikalna "Nova Hrvatska": Jednakost, pravednost i politika u službi naroda

Koordinacija hrvatskih sindikalnih središnjica predstavila je svoje zahtjeve za društvenim i gospodarskim reformama nazvanim "Nova slika Hrvatske", kojima sindikalci poručuju kakvu Hrvatsku žele nakon izbora.

 

Sindikatima je dosta neoliberalnog modela koji se zasniva na pohlepi, umjesto toga žele graditi društvo na načelima humanosti, jednakosti i pravednosti, a s obzirom da dolazi predizborno vrijeme sada je pravi trenutak da svoje zahtjeve stave pred vlast, oporbu i cjelokupnu javnost, istaknuo je koordinator središnjica Vilim Ribić.

Sindikalni čelnici predstavit će 128 zahtjeva Vladi na idućoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na kojoj treba riješiti problem koji smatraju prioritetnim - neisplatu plaća i neuplatu doprinosa.
Očekuju da Vlada nakon sjednice GSV-a donese mjere kojima će se do kraja lipnja onemogućiti da radnici ubuduće rade dulje od 30 dana bez plaće. To je test za Vladu jer ako ih njezin odgovor ne zadovolji, sindikati će krajem ožujka ili početkom travnja organizirati velike prosvjede i izvesti svoje članstvo na ulice, poručio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

"Red pregovora, red prosvjeda, red štrajkova"

Čelnici pet središnjica nisu željeli komentirati prozivke s aktualnih protuvladinih prosvjeda da nisu s radništvom i narodom već su se "prodali" vlastima. Podržavamo prosvjede, a svatko ima pravo na svoje mišljenje, kaže Ribić dodajući kako sindikati nemaju problema s radikalnošću - za njih je "red pregovora, red prosvjeda, red štrajkova" uobičajeni način za postizanje ciljeva.

Zahtjevi sindikalnih središnjica nisu iznijeti radi promidžbe ili borbe za glasove na izborima, to je izraz naših želja da politika ubuduće služi narodu, a ne narod politici, ističe predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Osim rješavanja problema neisplate plaća sindikati traže korjenite promjene u ekonomskoj politici kojima će se ukinuti povlastice, restrukturirati javnu potrošnju i uvesti novi porezni sustav, zasnovan na progresivnom oporezivanju visokih plaća te oporezivanju kapitala, ekstra imovine i svega čemu izvor nije rad.

Želimo ukloniti pohlepu kao temeljnu vrijednost koja dominira našim društvom u posljednjih 20 godina, rekao je Ribić te citirao bivšeg američkog predsjednika F. D. Roosevelta koji je još 30-tih godina prošlog stoljeća izjavio kako su "znali da je pohlepa loša za moral, ali sada znamo da je loša i za gospodarstvo".

Za uvođenje nove paradigme koja će promovirati humanističke vrijednosti treba provesti društvene i političke reforme koje uključuju i promjene izbornog sustava te jačanje neposredne demokracije i uloge građana. Sindikati s tim u vezi traže sređivanje biračkih spiskova, zabranu predizbornih koalicija (koje malim strankama omogućuju ucjene), kombinirani izborni sustav (pola zastupnika po većinskom a pola po proporcionalnom sustavu) te restriktivnu regulaciju financiranja kampanja, kako bi se smanjila odlučujuća uloga novca u izbornom procesu.

Danas bogata manjina vlada nad interesima većine, stoga u Hrvatskoj treba graditi "Drugu Republiku", a kao uzor mogu nam poslužiti skandinavske zemlje, odnosno "nordijski model" kao društvo visokog stupnja jednakosti i jednakih prilika, rečeno je na konferenciji. (Hina/MJ)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox