Boris Banović: Osnovna pravila poslovnog odijevanja

19/01/2022

Unatoč brzini promjene mode, postoji nekoliko pravila koja su ostala nepromijenjena. Poželjno je da odjeća prati liniju tijela, tek toliko da ne prianja uz tijelo. Prednost pri odabiru boje ili uzoraka uvijek ima jednobojna tkanina. Treba istaknuti lijepo, a sakriti nedostatke. Stas, godine, posebna fizička obilježja, sve to određuje način odijevanja.

Za dnevno poslovno odijevanje najbolje će pristajat haljina, kostim ili kombinacija bluza-suknja ili hlače s naglaskom na jednostavnom kroju i jednobojnom ili diskretnom uzorku. Modni detalji su usklađeni s osnovnom odjećom: nakit od plemenitih materijala, biseri, torbica od kože, lakirane ili neke druge cipele od finije kože.

Ženama u poslovnom odijevanju nije dozvoljeno isticati dekolte, odijevati kratke minice, a ne dozvoljava se niti obuvanje sandala i japanki. Odjeća mora biti nenapadna, kako bi promatrač stekao dojam da se radi o osobi koju krase osobine potrebne u poslovnom svijetu poput: odmjerenosti, suzdržanosti, radišnosti, predanosti“.

 

 

Muška dnevna poslovna odjeća sastoji se od sakoa, košulje, kravate i hlača. Što se boje odijela tiče preporučuju se neutralne nijanse kao što su crna, siva i tamnoplava, za smjelije tu je karirani uzorak. Kod odabira košulje vrijedi isto pravilo – držati se neutralnih nijansa kao što je primjerice bijela boja, svjetlo plava svjetlo siva. Cipele u tamnije tonu.

Kravata je neobavezna, ali se preporuča, jer daje poslovni dojam, a i sa kravatom možete puno toga reći, ako je šarena, velika ili izgledom jeftina, pokazujete da baš i ne držite do tvrtke, a niti do osobe sa kojom razgovarate. Općenito se smatra da poslovni čovjek ne smije biti ekstravagantno odjeven“.

Tijekom radnog dana nosi se tzv. dnevno odijelo. Takvo odijelo je obično od kvalitetnijeg materijala: vunene tkanine, najčešće se koristi tkz. cool wool (naziv za tanku i glatku vunenu tkaninu), preporuča se tkanina za odijelo i košulje otpornih na gužvanje, pamučne košulje bi trebale biti neutralnih boja ili s jako diskretnim uzorkom, izbjegavati tamne boje košulja. Tijekom ljetnih mjeseci odijelo može biti svjetlijih, pastelnih nijansi.

Za dnevne prigode preporučuju se dugi rukavi, košulja u kombinaciji s odijelom, kravatom koja pada do struka tj. do remena, nikako ne duža. Tamno obojene cipele s odgovarajućim remenom. Čarape bi trebale biti usklađene s cipelama, hlačama i kompletnim donjim dijelom te moraju biti dovoljno visoke kako se ne bi vidjela koža kada osoba sjedne na stolac. Preporučuje se suzdržavanje od nakita, osim ako se radi o satu ili vjenčanom prstenu.

Za večernje izlaske i svečane prigode odijelo se izrađuje od visoko kvalitetnih materijala, kombinacije vune i svile, najčešće tamnijih boja. Ostali detalji moraju biti u skladu s odijelom, odnosno s kombinacijom sako-hlače, odgovarajuća (bijela ili svjetlo plava) košulja, po mogućnosti jednobojna ili sa sitnim uzorkom kravata, tamne čarape dovoljno visoke da se ne vidi koža kada se sjedni, visoko kvalitetne kožne cipele, kožnati remen sa jednostavnom kopčom.

Sve mora biti sa naglaskom na prvo i neizostavno pravilo – odmjerenost“.

Prilikom prigodnih svečanosti vaše tvrtke, možda neka značajnija sjednica ili konfernecija može se nositi dnevno odijelo (do 17 sati), odnosno svečano odijelo ako je prigoda značajna.

Večernje odijelo se nosi nakon 18 sati u svim svečanim prilikama (kazalište, koncerti i poslovne večere). U posebnim prilikama, kao što su primanja, svečani koncerti, svečane večere i drugim visokim svečanostima, pored tamnoplavog i ugljen crnog odijela, nosi se i smoking. Uobičajeno je da je smoking tamnoplave, tamnosive, boje antracita ili crn. Košulja za smoking je bijela, jednostavna ili s naborima. Kravata je crna, leptir mašna tamne boje, a cipele i čarape obvezno crne.

Nadam se da sam vam pomogao u ovih par crta približiti osnovna pravila ne samo poslovnog odijevanja. Ako vam je potrebna pomoć prilikom odabira vaše odjeće ili tražite novi stil, slobodno me kontaktirajte. 

(3) Boris Banović | Facebook

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox