Hrvatski šefovi - vođe u pesimizmu

13/10/2010

Konzultantsko-revizorska kuća, Deloitte, provela je istraživanje koje je pokazalo kako su šefovi hrvatskih tvrtki najpesimističniji u srednjoj Europi, piše Jutarnji list. Dok u ostalim zemljama optimizam gospodarstvenika polako jača, hrvatski direktori još ne vide svjetlo na kraju tunela.

Prema podacima istraživanja, čak 57 posto hrvatskih direktora vjeruje kako će se stanje u gospodarstvu u idućih pola godine još više pogoršati. Brojka pesimističnih se smanjila u odnosu na prethodnu godinu, međutim je i dalje prevelika.

Ukoliko se usporede druge zemlje, primjerice Poljska s tri posto, Slovačka sa šest posto ili Češka s devet posto, utoliko se vidi da Hrvatska prednjači s postotkom negativnog razmišljanja.

Osim kritičkog razmišljanja o hrvatskom gospodarstvu, slično dominira i u pogledu direktora o vlastitim tvrtkama. Iako u manjem omjeru. Name, 40 posto šefova vjeruje kako su perspektive njihove kompanije pozitivne, dok njih 13 posto gleda na izglede tvrke pesimistično.

Što se tiče ostvarivanja prihoda, jedna četvrtina direktora očekuje daljnji pad u idućih godinu dana. Tri petine ih vjeruje kako će broj zaposlenika ostati jednak, a samo desetina misli da će njihova tvrtka povećati broj zaposlenih, navodi Jutarnji list.

Dvije petine šefova se nada kako će naplatiti svoja potraživanja, što pokazuje napredak u pozitivnom razmišljanju. Isto pokazuje i postotak od 73 posto direktora, koji vjeruju da su im krediti za financiranje razmjerno dostupni.  Unatoč tome, nisu spremni na nova ulaganja, za razliku od ostalih zemalja. (S.J.)


Izvor: Jutarnji list, broj 4408, izdanje 13.10.2010.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox