Istraživanje o usamljenosti u domovima za starije: 53 % korisnika je usamljeno

22/12/2020

Više od polovice korisnika domova za starije (njih 53%) kontinuirano se osjeća usamljeno, a najviše im u ovo vrijeme izoliranosti uzrokovane pandemijom Covida-19 nedostaju razgovori s članovima obitelji (88%) i prijateljima izvan doma (70%), pokazalo je prvo istraživanje o usamljenosti u domovima za starije koje su proveli Hrvatski Telekom i Volonterski centar Zagreb u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta SmartUp. Istraživanje je obuhvatilo korisnike domova za starije obuhvaćenih u prvoj fazi nacionalnog Programa digitalne edukacije starijih osoba, u sklopu kojeg je Hrvatski Telekom donirao tablete i besplatan internHet za 14 domova diljem Hrvatske.

Korisnicima domova za starije najviše nedostaju razgovori s obitelji (88%) i prijateljima (70%), a njih 58 posto digitalne alate prepoznaje kao priliku da su više povezani s bližnjima

86 posto korisnika domova za starije nije nikada razgovaralo putem video poziva, 90% ih to želi naučiti, a prvim pozivom nazvali bi djecu (47%), odnosno unuke ili praunuke (23%)

Hrvatski Telekom je kroz Program digitalne edukacije starijih osoba donirao tablete i besplatan internet za 14 domova diljem Hrvatskoj te je u tijeku edukacija korisnika o uspostavi njihovih prvih video poziva

Istraživanje je pokazalo da izoliranost posebno teško pada populaciji u domovima za starije čiju svakodnevnicu zbog korona mjera više ne ispunjavaju posjeti članova obitelji i prijatelja (43% manje posjeta), a 24 posto se manje druže i s ostalim korisnicima doma. U takvim uvjetima, umjesto fizičkog ljudskog kontakta i razgovora licem u lice koji je su prosjeku vodili 23 minute, zamjenski način komunikacije postali su kratki telefonski razgovori od svega 5 minuta na fiksnom telefonu te 14 minuta putem mobitela. Usto ističu da kod telefonskih razgovora koje je ranije koristilo 13 posto, a sada 43 posto ispitanika jako nedostaje to što svoje najdraže ne mogu vidjeti. Nedostatak digitalnih vještina znatno utječe na vrijeme i kvalitetu vremena koje ispitanici provode u razgovoru sa svojim obiteljima i prijateljima, a zbog svega je čak trećina ispitanika u istraživanju izrazila i dublje znakove usamljenosti.

86 posto korisnika domova za starije nije nikada razgovaralo putem video poziva, 74 posto niti ne zna uspostaviti, ali 90 posto ih želi naučili kako se to radi, a prvo bi nazvali svoju djecu (47%), odnosno unuke ili praunuke (23%).

Svjestan potrebe ovakve edukacije Hrvatski Telekom je u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb pokrenuo program digitalne edukacije starijih osoba za koje priprema jednostavno razumljive edukativne video materijale putem kojih će korisnici domova, ali i svi stariji sugrađani moći lako koristiti različite digitalne alate koji će im omogućiti da budu povezani i u stalnom kontaktu sa svojim obiteljima i prijateljima. Korisnici 14 domova za starije u Gradu Zagrebu već kroz pripremljene video edukacije uče kako uspostaviti WhatsApp video pozive na svojim tabletima.

Ova godina svima je promijenila živote i tražila je brojne prilagodbe kako bi zaštitili svoje najbliže. Istodobno smo postali bolno svjesni koliko su nam osobni kontakt i druženja važni i koliko nam trebaju da bi mogli funkcionirati. Pritom su uvedenim protuepidemijskim mjerama posebno pogođeni korisnici domova za starije kojima je izoliranost povećala osjećaj usamljenosti. To je i razlog zbog kojeg smo pokrenuli nacionalni program edukacija o korištenju digitalnih alata, koji se nadamo kako će osobama starije životne dobi otvoriti vrata cijelog jednog novog svijeta i omogućiti im da kad već ne smiju, da ipak mogu biti u kontaktu sa svojim bližnjima“, izjavio je Ivan Bartulović, član Uprave za ljudske resurse Hrvatskog Telekoma

Korisnici domova za Božić najviše priželjkuju druženje s obitelji i prijateljima (46%), zdravlje (43%), kraj korone (14%), povratak osjećaja slobode (7%) te povećanje mirovine (7%).

(PS/SM)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox