Korištenje računala navečer može omesti san

27/09/2010

Ima puno dobrih razloga da se navečer uključi osobno računalo ili laptop, a među njima je pisanje mailova, chat na Facebooku ili kupnja preko interneta, no različite studije pokazale su da korištenje računala navečer može omesti san.

Osobe koje gledaju u blještavi računalni monitor neposredno prije odlaska u krevet vjerojatno će lošije spavati jer svjetlo jako ometa normalan ritam budnosti i sna.

Izlaganje normalnom svjetlu u kupaonici na samo 10 minuta dovoljno je za poremećaj oslobađanja melatonina, hormona spavanja, izjavio je tim za istraživanje spavanja i kliničke kronobilogije pri sveučilišnoj bolnici Charite u Berlinu. Melatonin regulira prirodni ciklus budnosti i spavanja i čini ljude pospanima navečer.

Rezultati studija ovoga tima pokazuju da blještavi računalni monitori također narušavaju ciklus budnosti i spavanja, no ipak su nužna dodatna istraživanja.

Prije deset godina skupina britanskih i američkih znanstvenika otkrila je fotopigment u ljudskom oku koji tijelu signalizira je li dan ili noć, ljeto ili zima. Fotopigment posebno je osjetljiv na plavu svjetlost.

Plava svjetlost tijelu poručuje da je dan i da mora ostati budno - kaže Dieter Kunz, voditelj Odjela za medicinu sna psihijatrijske klinike Charite.

Monitori uglavnom sadrže bijelu svjetlost pa znanstvenici pretpostavljaju da fotopigment slično reagira i na nju. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox