U subotu se na Vinartovom Grand Tastingu u Laubi okupilo tisuće ljudi. A izlagači su imali što pokazati

04/03/2024
U Laubu smo u subotu stigli oko 12 i 30, kako bismo izbjegli gužvu. U sat i pol uspjeli smo probati četrdesetak vina. U dva popodne kad smo odlazili, Lauba je bila prepuna kao da je ulaz besplatan (a ulaz na Vinartov Grand Tasting nije bio besplatan nego je koštao 35 eura). Grand Tasting u Laubi jedina je zagrebačka vinska smotra kojoj gužva ne smeta, zbog visokih stropova, prozračnosti i optimalne temperature. Utoliko Grand Tasting dobro funkcionira i s previše posjetitelja, kao jučer.
U subotu smo u Laubi kušali niz novih, pretpremijernih vina. Sjajan je dojam, primjerice, ostavila Damjanićeva macerirana malvazija Fenice iz 2019. godine, ali i Polettijeva mlada Malvazija, koja je neobično zrela i slasna za kišnu 2023. Franko Radovan donio je odlična vina iz 2022. jer berbu 2023. još ne smatra spremnom.
Bastian i Kadum šarmirali su vrlo svježim ali punim Malvazijama iz 2023. dok je Klaudio Ipša točio supstancijalnu, maceriranu malvaziju iz 2020. Među dalmatinskim vinima istaknula se nova Markusova etiketa Maraština Pomalo, aromatična, svježa i vertikalna. Markusov Rose napravljen od syraha o grenachea morao bi postati veliki ljetni hit. Hvaranin Antun Plančić donio je široki, moćni, pravi južnjački cuvee složen od vugave, pošipa, bogdanuše i prča; ovo karakterno vino još nema ime. Na slavonskim smo štandovima kušali opojni Traminac iz izborne berbe Iločkih podruma, vrlo svjež Galićev Sauvignon iz 2023. ali i ultraaromatični macerirani cuvee Superslav braće Sontacchi; novi Superslav sadrži tridesetak posto traminca.
Luksuzni Chardonnay erdutske vinarije Antunović ubraja se među gastronomski najprikladnija bijela vina istočne Hrvatske. Među vinima sjeverne Hrvatske posebno su nam se svidjeli sauvignoni vinarija Dvanajščak-Kozol i Cmrečnjak. Riječ je o vinima sasvim različitih stilova. Natura Dvanajščak-Kozol dolazi iz 2021, raskošno je bogata i dizajnirana da traje sedam ili osam godina. Cmrečnjakov Sauvignon iz 2023. jako je šarmantno, lakopitko vino koje bi se moglo rasprodati do kraja ljeta.
Zelinski Litterarii predstavio je novi Chardonnay Emeritus, svoje najuspjelije vino do danas, dok su Tomci i Šemberi točili vrhunske blanc de noirs pjenušce. Franjo Kolarić  točio je niz Coletti pjenušaca uključujući zaista privlačan pjenušac od sivog pinota. Ovogodišnji Vinartov Grand Tasting u Laubi pokazao se iznimno uspješnim, informativnim i korisnim. 
 
preuzeto: Kult Plave Kamenice
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox