Zrinka Posavec nova je umjetnička direktorica Ansambla LADO

24/04/2024

Zrinka Posavec nova je umjetnička direktorica Ansambla LADO. Posavec je prva žena na funkciji umjetničke direktorice od samog osnutka institucije, a imenovana je odlukom Upravnog vijeća Ansambla LADO na mandat od četiri godine. Hrvatska umjetnica, dirigentica i vokalni pedagog na toj je funkciji naslijedila dosadašnjeg umjetničkog voditelja, Krunoslava Šokca.


Novoizabrana umjetnička direktorica svoje je imenovanje i program, na kojem je temeljila kandidaturu, ali i uzbuđenje oko dolaska u Ansambl LADO, komentirala izjavom:

Nakon dugog niza godina i istraživanja, interpretacije i obrađivanja tradicijske glazbe, ali i praćenja i djelovanja u području folklorne umjetnosti, osobita je čast doći na mjesto umjetničke direktorice jedinog nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla. Kao prva žena u povijesti Lada na ovoj poziciji, odgovornost, uzbuđenje i entuzijazam su još veći. Stoga sam s vrlo velikom pažnjom, i obzirom pristupila pripremi svih umjetničkih programa, ali i samom umjetničkom kolektivu koji je ključan u stvaranju folklorne čarolije na sceni i prenošenju baštinskih priča koje publika s ljubavlju prati punih 75 godina, a moja zadaća je da tako ostane i dalje.

Program Zrinke Posavec utemeljen je na antologijskom plesnom i glazbenom repertoaru, koji najbolje reprezentira stil i izraz zagrebačke škole folklora. Zrinka Posavec svoj umjetnički program povezuje sa psihologijom suvremene publike, koja obvezuje LADO na produkcijsko oblikovanje izvedbi u smislu kvalitetnije interpretacije i s njom povezanih umjetničkih elemenata, koji stvaraju emotivnu poveznicu između izvođača i publike. Nova umjetnička direktorica, kako naglašava, bit će posebno usmjerena na jačanje potencijala svakog Ladovog umjetnika, suradnje i stvaranja okruženja za kvalitetan, siguran i uspješan radni proces, sve s namjerom da publika i izvođači s nastupa nose najljepše slike, zvukove i uspomene iz „baštinske škrinje naših predaka“.

Zrinka Posavec umjetničko vođenje Ansambla LADO preuzela je 22. travnja ove godine i to u godini u kojoj LADO obilježava 75. obljetnicu umjetničkog djelovanja. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox