5 stvari koje mora znati svaki poduzetnik

13/07/2011

Poduzetnici drže mnogo poslovnih financijskih detalja u svojim glavama, no bez ustaljenog sustava mogli bi se nemilo iznenaditi. Bolji uvid u vlastite financije pomoći će vam u održavanju dugoročnih ciljeva, izglađivanju sezonskih uspona i padova dotoka novca, a poštedit će vas i problema s Poreznom upravom.

 

1. Planirajte velike troškove

Velike troškove planirajte godinu ili više unaprijed, a pri tom uzmite u obzir sezonske uspone i padove u poslovanju. Planiranjem troškova unaprijed nećete se dovesti u situaciju da posuđujete novac kad troškovi postanu neizbježni, a izbjeći ćete i uzimanje novca iz tvrtke tijekom uspješnih razdobolja.

2. Bilježite troškove

Radi bolje kontrole prihoda i troškova te kako ne bi propustili neke porezne olakšice bilježite sve troškove. Stručnjaci savjetuju da kreditna kartica koju koristite isključivo u poslovne svrhe bude vaš osnovni računovodstveni sustav.

Većina kartica ima kategorizirani ispis troškova te stoga možete vidjeti koji se izdaci odnose na koju poslovnu aktivnost. Ako ćete uvijek koristiti poslovnu kreditnu karticu za poslovne izdatke, nećete plaćati gotovinom i eventualno izgubiti račune pomoću kojih možete ostvariti porezne olakšice.

3. Ispravno bilježite depozite

Ispravnim bilježenjem depozita smanjit ćete mogućnost plaćanja poreza za novac koji nije prihod. Usvojite sustav za točno praćenje vaših financijskih aktivnosti, bez obzira bila to bilježnica koji redovito koristite, Excel  ili neki drugi program.

Poduzetnici obično vrše razne vrste depozita na svoje bankovne račune tijekom godine, uključujući zajmove, prihode od prodaje i novčane infuzije od svoje osobne štednje. Problem je u tome što na kraju godine vi i vaš knjigovođa možete pogrešno označiti neke depozite kao prihode i zbog toga platiti porez na više novca no što ste zapravo zaradili.

4. Izdvajajte novac za plaćanje poreza

Sustavno izdvajajte dio novca namijenjen za plaćanje poreza i to tijekom cijele godine. Potom označite krajnje rokove za plaćanje poreza na vašem kalendaru, zajedno s vremenom potrebnim za prikupljanje novca, kako biste se osigurali da ćete platiti dugovanja na vrijeme. Ovo je važno jer vam Porezna uprava može izdavati kazne i kamate za neispunjavanje obaveza prema njima na vrijeme.

5. Obratite pažnju na svoje račune

Neki poduzetnici vjeruju da kad jednom izdaju račun rješavaju ujedno i njegovu naplatu. To nije istina jer kašnjenja s plaćanjem ili neplaćeni računi mogu ozbiljno naštetiti vašem toku novca. Zbog toga jednu osobu unutar tvrtke zadužite za praćenje računa. Potom osmislite proces za izdavanje drugog računa i podsjećanje na kazne i dodatne pristojbe za nepoštivanje rokova.

 

 

Izvor: www.entrepreneur.com

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox