Anđeli hrvatskog poduzetničkog neba

22/02/2011

I hrvatski poduzetnici svoje anđele imaju. Udruga CRANE okuplja 14 redovnih poslovnih anđela i 6 počasnih članova koji imaju novac i volju, a ako vi imate ideju, suradnja je zagarantirana, piše Business.hr.

 

Riječ je o udruzi koja je dosad investirala 500 tisuća eura u razne projekte, od čega samo lani 250 tisuća eura. U stalnoj su potrazi za kvalitetnim projektima i premda najavljuju novih 18, ističu da Hrvatskoj kronično nedostaje kvalitetnih i inovativnih projekata. Njihovi kriteriji za dodjelu sredstava su:
- inovativnost
- tržišna privlačnost
- privlačnost samog projekta i poduzetničkog tima.

Područje crejnovcima zaista ne predstavlja nikakav problem, tj. prihvaćaju se projekti iz zdravstva, IT industrije, prehrambene industrije, zabave..., dok god zadovoljavaju osnovne kriterije.

Među članovima CRANE-a nalaze se Hrvoje Prpić iz HGspot, Saša Cvjetković iz tvrtke INSAKO te jedina žena u udruzi, Manuela Šola Oršić iz PR agencije Abrakadabra.

Prosječno ulaganje anđela kreće se od 20 tisuća do 250 tisuća, a povrat investicije se očekuje za tri do pet godina. Razmatra se i opcija udruživanja anđela i zajedničkog ulaganja, čime bi se onda dijelili troškovi i rizik, a s obzirom da takvo nešto postoji u Sloveniji, ne bi bilo na odmet provjeriti kako to rade susjedi.

Udruga nudi i savjete za pokretanje vlastite tvrtke i pozivaju sve kreativce s nekom dobrom idejom i željom za rad, da se jave i predlože svoj projekt. Tko zna, možda baš oni budu sljedeći štićenici CRANE-ovih anđela. Važno je samo da budu spremni na težak rad te da svoj projekt razrade do razine poslovnog plana i prezentacije. (MJ)

 

Izvor: Business.hr, 22. veljače, 2011.
www.crane.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox