Čačić i dalje vjeruje u rast BDP-a od 5 posto

06/12/2011

Radimir Čačić, drugi čovjek pobjedničke Kukuriku koalicije otkrio je za index.hr kako planira spasiti domaće gospodarstvo, a najavio je i rezove u svom ministarstvu.

Jedan od prvih problema s kojima se Čačić planira pozabaviti je nelikvidnost i to u tri koraka.

Najprije treba platiti obaveze koje država ima, zatim počistiti stanje, riješiti se firmi koje ne postoje, a gomilaju fiktivne dugove prema državi, a zatim ući u vlasnički portfelj firmi koje imaju obveze prema državi, a imaju prostora za oporavak, rekao je.

Rezovi

Kako bi se zaustavio pad kreditnog rejtinga bit će potrebni bolni rezovi. Čačić kaže kako u javnom sektoru sigurno neće rasti ni masa plaće ni plaće, a najavio je i racionalniju državu.

Jedini rast Čačić najavljuje u mirovinama koje su sada ispod egzistencijalnog minimuma. Dao je naslutiti da će biti otkaza u javnom sektoru, ali nije želio govoriti o konkretnim brojkama. No, poznato je da neće biti rezanja sredstava koje crkva dobiva od države, ali će doći do privatizacije dijela državnog vlasništva s time da Čačić uvjerava da neće biti prodaje ključnih resursa kao što je HEP ili Hrvatske vode.

Čačić je također najavio i veće poreze za najbogatije.

Rast BDP-a

Govoreći o problemu korupcije Čačić je rekao da ako se uklone sve prepreke i mutne zone, što se može odmah učiniti bez dodatnih ulaganja otvara se realan prostor za rast 1,5 do 2 posto rasta. Čačić je jako optimističan kad je riječ o rastu BDP-a. Cilj Kukuriku koalicije je završiti četverogodišnji mandat s 4,5 do 5 posto rasta BDP-a rekao je Čačić dodavši da kako smatra da to nije samo moguće i realno, nego i nužno u našem slučaju. (jk)

 

Izvor: www.index.hr
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox