Državni inspektorat objavit će liste za provjeru

29/11/2011

Državni inspektorat objavit će svoje liste za provjeru kako bi poduzetnici znali što sve inspektori gledaju prilikom dolaska u njihova poduzeća, rekao je glavni državni inspektor Robert Markt na današnjem susretu s poduzetnicima u organizaciji Udruge malih i srednjih poduzetnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

 

Objavom listi Državni inspektorat želi pomoći poduzetnicima u uklanjanju nepravilnosti i utjecati na poboljšanje regularnosti uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, kaže Markt. Takva politika je prema njegovim riječima u skladu s novom koncepcijom rada Državnog inspektorata, s naglaskom na prevenciji umjesto kažnjavanju.

Prema podacima koje je iznio, u prvih devet mjeseci ove godine, gospodarska inspekcija Državnog inspektorata obavila je 66.353 nadzora pri čemu su povrede propisa pronađene u njih 25.234 i naplaćeno 23 milijuna kuna kazni. Najčešće povrede propisa ticale su se poslovanja s neregistriranom djelatnošću i radnog vremena.

Od 11. lipnja, otkad je na snazi Zakon o sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, do 24. studenoga, u 911 kontrola svaka treća bila je s povredom propisa, na temelju čega je podignuto 240 optužnih prijedloga, kaže Markt. U području inspekcije rada, najčešći prekršaji ustanovljeni su za rad na crno, nezakonit rad stranaca i neisplatu minimalne plaće. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox