Farmakologija u službi ljepote

13/06/2011

Kozmetička industrija je, uz farmaceutsku, jedna od onih s najbržim rastom i najvišim stupnjem inovacija, kako u kozmetičkim oblicima, tako i u aktivnim tvarima. No, stručnjaci upozoravaju da snaga brenda, visoka cijena i luksuzna ambalaža ne garantiraju djelotvornost i ne smiju biti presudne pri kupnji kozmetičkih proizvoda.

 

 

Skup djelatnosti koje se bave njegovanjem osobne ljepote čovjeka – pod zajedničkim imenom kozmetologija, danas nadilazi tu znanost i sve više ulazi u „vode“ liječenja i nauke o lijekovima. Farmakologija, u najširem smislu te riječi, bavi se kemijskim agensima koji mijenjaju neke biološke funkcije tijela, u našem slučaju vraćaju mladolik izgled, a time i samopouzdanje i „uspjeh“ u društvu, objašnjava Vlasta Pojatina, dugogodišnja voditeljica i kreatorica asortimana kozmetike OLIVAL.

Kozmetička industrija uz farmaceutsku, ističe, jedna je od onih sa najbržim rastom i najvišim stupnjem inovacija kako u kozmetičkim oblicima tako i u aktivnim tvarima. Da bi toj eksploziji različitih proizvoda nekako stali na kraj i kontrolirali tržište Europien cosmetisc association – COLIPA odredila je Direktivu za kozmetičke proizvode i legislativu koju moraju zadovoljavati svi proizvodi na EU tržištu. Da bi se kozmetički proizvod mogao naći na policama i izaći na tržište mora proći put registracije gotovo sličan registraciji lijeka. Hrvatsko zakonodavstvo o zahtjevima za kozmetičke proizvode trenutno provodi notifikaciju svih proizvoda na tržištu i postepeno se usklađuje sa zahtjevima Colipe. U nekim segmentima još se razlikuje od europskih propisa - „Kozmetika s posebnom namjenom“ koja obuhvaća granične proizvode za koje možemo reći da su na granici kozmetike i lijeka - precizna je Pojatina.

Povezanost farmacije i kozmetologije

Farmaceut je vrhunski stručnjak za lijekove, ali i za kozmetičke preparate. Kako ističe Mirjana Brlečić, farmaceutkinja i nagrađivana inovatorica, direktorica linija ljekarni „Priroda liječi" i kreatorica kozmetičke linije NIKEL, farmacija i kozmetologija usko su povezane i isprepletene – biljka koja ima određeno djelovanje na organizam isto djelovanje ima i na kožu. Primjerice, pasiflora koja je poznata po svom smirujućem djelovanju pa se u farmaciji koristi kod nervoze i nemira, primijenjena u kremi za njegu kože ima umirujuće djelovanje na osjetljivu kožu. Hrvati više od farmakoloških proizvoda koriste kozmetičke proizvode za njegu kože, no kupnjom kozmetike u ljekarni dobit će stručan savjet farmaceuta za njegu "izvana" i "iznutra", kaže magistra Brlečić. Stoga je, napominje, osobito važan savjet farmaceuta za njegu kože s posebnim potrebama, bilo da se radi o borama, aknama, hiperpigmentaciji, oštećenoj koži ili celulitu.

Teorija „lokarijanstva“

Snaga brenda, visoka cijena i luksuzna ambalaža ne garantiraju djelotvornost i ne bi trebale biti presudne, upozorava Pojatina, dodajući kako se u širokoj lepezi kozmetičkih proizvoda najbolje rukovoditi s nekoliko načela; birati proizvod poznatog proizvođača (hrvatski proizvodi poznati su po svojoj kvaliteti i dobrim recepturama) i proizvod s prirodnim aktivnim tvarima, hipoalergenog sastava. Uvijek su, dobro prihvaćeni i djelotvorni proizvodi na bazi ljekovitog bilja poput nevena, kamilice, lavande, ružmarina i gospine trave. To su proizvodi koji podržavaju teoriju „lokarijanstva“ – upotrebljavaj biljke iz svoje lokalne sredine. Nadalje, kozmetika s posebnom namjenom, dermokozmetika, kozmeceutika, predstavljaju nazive za istu grupu kozmetičkih proizvoda koji svojim sastavom i djelotvornošću graniče s lijekovima i zato ih je također, najbolje kupovati u ljekarni i po savjetu farmaceuta.

STRUČNJACI PREPORUČUJU: Farmakološki i kozmetološki tretmani

Osim redovite njege "izvana", potrebno je djelovati i "iznutra". Evo nekoliko prijedloga:
- Tegobe s krhkim kapilarama - rutozidi i bioflavonoidi
- Tegobe s venama - divlji kesten, vinova loza i neven
- Tegobe s podočnjacima - bioflavonoid, aloa vera, preslica
- Tegobe s modricama – arnika, gavez
- Bore - vitamin E, A (retinoidi), silimarin, vitamin B, peršin, beta-karoten
- Tegobe s pomanjkanjem vlage u koži - noćurak, makadamij, boražina (GLA)
- Tegobe s aknama – Aloe vera, lavanda, ružmarin, noćurak, čajevac, boražina (GLA)


Autor: Sanja Hrvojević Beganović

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox