FitBack-besplatna platforma koja prati fitness djece i adolescenata

29/09/2021

Djeca i adolescenti su bez sumnje najveće žrtve ograničenja kretanja uvedenih kao odgovor na pandemiju COVID-19. Tijekom vrlo osjetljivog razdoblja odrastanja proveli su gotovo godinu dana u socijalnoj izolaciji s niskom razinom kretanja što je dovelo do uznemirujućih posljedica po njihovo tjelesno, mentalno i socijalno zdravlje te kognitivne sposobnosti. Stoga su sada više nego ikad prijeko potrebne pouzdane informacije o razini fitnesa mladih.

Kako bi odgovorili na tu potrebu, međunarodna skupina visokokvalificiranih stručnjaka udruženih u mrežu FitBack, predvođena Sveučilištem u Ljubljani i sufinancirana sredstvima programa Erasmus+: Sport, dizajnirala je jedinstvenu višejezičnu FitBack internetsku platformu www.fitbackeurope.eu. u cilju širenja sustavnog praćenja i evaluacije fitnesa mladih na sve članice Europske Unije. 

Hrvatsku u ovoj mreži predstavlja istraživački tim s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu predvođen prof. Marojem Sorićem koji pojašnjava:

Ova besplatna web platforma nudi dva vrlo praktična alata usmjerena na dvije različite ciljne skupine, a to su jedinstveno Izvješće FitBack o fitnesu djece namijenjeno mladima i njihovim učiteljima, roditeljima, trenerima i liječnicima te praktičan vodič za izgradnju i provedbu nacionalnog, regionalnog ili lokalnog sustava za praćenje fitnesa djece i adolescenata namijenjen kreatorima javnih politika.

Uz podršku kolega iz cijele Europe, sakupljeno je više od 10 milijuna podataka koji opisuju fitnes djece i adolescenata u dobi od 6 do 19 godina te korišteno za razvoj europskih fitnes standarda. Ti su standardi implementirani u sustav izvještavanja FitBack, koji je sada dostupan svim europskim učiteljima.

Hrvoje Podnar, voditelj obveznog smjera Kineziologija u edukaciji na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu objašnjava mogućnosti i ulogu FitBack platforme u novom Kurikulumu Tjelesne i zdravstvene kulture:

Koristeći besplatnu internetsku platformu FitBack, učenici, učitelji, roditelji, treneri i liječnici unosom rezultata različitih testova u realnom vremenu kreiraju izvješće o tjelesnom fitnesu mladih. FitBack izvješće pridonosi osposobljavanju učenika za praćenje vlastitih tjelesnih obilježja i sposobnosti, što je jedan od temeljnih odgojno-obrazovnih ciljeva Kurikuluma Tjelesne i zdravstvene kulture. Navedeno zasigurno doprinosi razvijanju pozitivnog stajališta prema kineziološkim aktivnostima te usvajanju navike redovitog tjelesnog vježbanja radi podizanja razine zdravlja i kvalitete življenja, što je još jedan od temeljnih odgojno-obrazovnih ciljeva Kurikuluma Tjelesne i zdravstvene kulture. 

Iako Hrvatska ima dugu tradiciju mjerenja fitnesa u školama, sustavno praćenje uopće ne postoji. 

U hrvatskim se školama fitnes redovito mjeri, ali nažalost ne postoji centralni sustav sakupljanja i obrade takvih podataka koji bi omogućio kreiranje javnih politika vođenih podacima. Vjerujemo da će donosioci odluka u RH prepoznati važnost takvih podataka i iskoristiti resurse dostupne na Fitback platformi kako bi uspostavili efikasan nacionalni sustav praćenja fitnesa u hrvatskim školama. Kineziološki fakultet spreman je pomoći u tom procesu znanjem i iskustvom stečenim kroz godine istraživanja tih fenomena.– zaključila je Sanja Šalaj, prodekanica Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. (ps/sm)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox