NAJTAJNICA: Aktivno slušanje je poput borilačke vještine

24/02/2012

Ljiljana Buhač, autorica mnogih stručnih obrazovnih programa iz područja komunikacije, na nacionalnoj konferenciji  povodom izbora najtajnice 2011. godine, educirala i savjetovala je sudionike o komunikaciji u dobru i zlu.

Prezentaciju je započela mišlju: Budite uvjerljivi i uspjet ćete. Međutim, ono što je istaknula jest da je bitno naučiti da ima i nervoznih i zločestih ljudi,  a u komunikaciji je najvažnije aktivno slušanje. Aktivno slušanje ona naziva ''slušanjem borilačkom vještinom''.

Komunikacija 360 stupnjeva

Buhač je predstavila komunikaciju 360 stupnjeva koja podrazumijeva komunikaciju sa svim ljudima na istoj razini, odnosno na isti način.

Govoreći o šutnji kao komunikaciji, predavačica je odlučno zaključila da šutnja nije dobar oblik komunikacije.

Sudionicima je savjetovala da naprave SWOT analizu svoje komunikacije, tj. da na papir stave svoje snage i slabosti kako bi mogli poraditi na slabostima.

Jedan od zanimljivih podataka koje je iznijela jesti i podatak o izgovorenim i procesuiranim riječima unutar samo jedne mnute.  U jednoj minuti izgovorimo 100-140 riječi, dok ih u jednoj minuti dekodiramo, odnosno slušamo 600-640.

Zato je, kako je istaknula Buhač, dobar razgovor vještina prenošenja kvalitetnih sadržaja, a upravo ta vještina je osnovni preduvjet za poslovni uspjeh.  Dodala je i kako je ključno uvijek planirati svoju komunikaciju. (JH)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox