Poduzetnička priča: Tri nova proizvoda iz koštica grožđa

13/04/2018

Zadruga je prvotno bila orijentirana samo na jedan proizvod – vino. Tijekom tri godine prerade grožđa u vinariji TRS, opazili su kako je nastalo oko 200 tona otpadnog materijala u obliku koštice grožđa koje su do sad prerađivali u humus i koristili kao gnojivo za vinograd.


Odlučili su napraviti zaokret i proizvesti nešto sasvim novo. Stoga su osmislili projekt kroz koji planiraju iskoristiti potencijal sirovine koštice grožđa, a jedan od koraka je opremanje laboratorija vrijednog 160.000,00 kn.

U suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku i profesorom dr. Tihomirom Moslavcem, istraživat će mogućnosti potpunog iskorištenja koštica grožđa. Slična rješenja već postoje u Europi, ali u Hrvatskoj trenutno nitko ne primjenjuje ovakav princip prerade ove sirovine. „Cilj nam je do kraja projekta na tržište staviti tri nova proizvoda - hladno prešano ulje od sjemenki grožđa, brašno i ekstrakt od sjemenki grožđa. Vjerujemo kako će ovaj projekt koristiti ne samo vinariji nego i cijelom gradu Iloku, koji živi od vinogradarstva, u rješavanju problema s odlaganjem otpada nakon prerade grožđa te otvaranjem novih radnih mjesta.“, izjavila je Martina Šaravanja, voditeljica projekta.

 

Visok inovacijski potencijal Hrvatske

Svoj inovativni projekt Razvoj novih proizvoda od koštica grožđa realizirat će pomoću dodijeljenih im sredstava kroz Javni poziv „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“. U suradnji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, dodijeljena su im bespovratna sredstva u iznosu 1.103.004,16 kn. Ukupna vrijednost projekta tvrtke iznosi  1.499.606,55 kn.

„Interes za pozivima koji se odnose na istraživanje i razvoj na visokoj je razini pa u tom sektoru bilježimo značajan odaziv prijavitelja. Takav je slučaj bio i s IRI pozivom, na koji je pristiglo 155 prijava s traženim iznosom od 2,4 milijarde kuna. Pokazatelj je to visokog inovacijskog potencijala Hrvatske koji potiče optimizam, osobito u Istočnoj Hrvatskoj.“, izjavio je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a.

Budući da se Poljoprivredna zadruga TRS do sada bavila samo proizvodnjom vina, kroz ovaj projekt će se upoznati s dosadašnjim znanstveno-istraživačkim radom u proizvodnji masti i ulja. Također, uvođenje  novih proizvoda označit će veliku promjenu za zadrugu. Projektom će se doprinijeti rješavanju ključnih društvenih izazova – poboljšanju zdravlja, kvalitete života i održive poljoprivrede.

„Poljoprivredna zadruga TRS godišnje kao nusproizvod proizvede 20-30 tona koštica, a iločko vinogorje oko 500 tona. Sirovine ne nedostaje pa planiramo prerađivati sirovinu i ostalih vinara. Kroz ovaj projekt zaposlili smo dvije osobe i nadamo se kako će s povećanjem proizvodnje biti potrebe za još više radnika i novih radnih mjesta.“, izjavio je Marijo Faletar, direktor Poljoprivredne zadruge TRS.

U Hrvatskoj je na Nacionalnoj listi priznatih kultivara uvršteno 196 sorti vinove loze namijenjene proizvodnji vina i drugih proizvoda od grožđa i vina. PZ TRS proizvodi vino iz ukupno 7 sorti specifičnih za područje vinogorja Srijem. Zahvaljujući raznolikosti reljefa, klime i tla, kao i drugih čimbenika, uvjeti za uzgoj vinove loze na iločkim položajima izuzetno su povoljni.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox