Smanjite troškove kroz 5 blagodati moderne tehnologije

08/03/2011

Nove tehnologije nerijetko su izvorom dodatnih komplikacija, no one su tu da nam olakašaju, uštede, ubrzaju i unaprijede poslovanje. Poslovni dnevnik donosi 5 koraka kojima se uz pomoć tehnologije smanjuju troškovi i povećava efikasnost. Okoristite se elektronskim novitetima!

Prvi savjet koji se pruža poduzetnicima, neovisno o veličini tvrtke, jest da promotre gdje odlazi najviše novca. Novac ponekad nepotrebno odlazi na potrošnju energije i troškove prijevoza. Nove tehologije mogu ostvarivati uštede, ali i stvarati nove troškove. U tiskanom izdanju Poslovnog dnevnika navedene su 5 mogućnosti, bazirane na novim tehnologijama, koje pospješuju pokretanje poslovanja i smanjuju troškove:

1. Datoteke umjesto papira
S vremenom dolazi do gomilanja papira, koji se raspoređuju po stolovima, ladicama, registrima, skladištima... Uglavnom po čitavoj firmi. Umjesto toga, računalo omogućava da sve bude na dohvat prsta. Par škljocaja miša i ostvarujute uštedu vremena, novca i živaca. A tu je i ekološki moment.

2. Komunikacija
Korektor, penkala, poštanska omotnica ili telefonska slušalica prikovana za telefonsko kučište polako ulaze u retro stilove. Danas se poslovna komunikacija odvija sa ceste, iz automobila, taksija ili javnog prijevoza. Videochat zamjenjuje višednevna izbivanja i ubrzava procese komunikacije. A i poslovanje iz topline doma je omogućeno kroz tehnologiju.

3. Open source softver
Besplatno, a djelotvorno. Ušteda na plaćanju licenci nije zanemariva. Open source aplikacije nisu i neprofesionalne aplikacije. Dakle, takvo rješenje za male i srednje poduzetnike nema nedostake i manjkavosti. Predrasude prema besplatnom treba napustiti.

4. Online poslovanje
Vaši klijenti su online, a to i vas poziva na istu praksu. Kreirajte besplatne stranice ili besplatne profile na društenim mrežama. Popularni Facebook i Twitter mogu poslužiti da odjeknete među velikim brojem ljudi. Na raznim forumima pratite raspoloženje klijenata odnosno tržišta. Prema tome kreirajte ponude.

5. Ušteda energije
Odlaskom iz ureda, ne treba ostavljati elektroniku u stanju potrošnje. Također, tu su i ostale uštede koje se ostvaruju kroz jednostavne navike. Danju se oslanjati na sjetlost izvana ili otvaranje prozora umjesto uključivanja klima uređaja.  I ekološka osviještenost, opet nosi uštede, kao primjerice korištenje svoje šalice umjesto jednokratnih plastičnih čaša.(mš)

 

 

 

 

Izvor: tiskano izdanje Poslovnog dnevnika, 8. ožujka 2011., broj: 1768

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox