Veliki koraci franšiznog sektora u Hrvatskoj

20/06/2012

Zagreb je 6.lipnja 2012. bio domaćinom 7. Međunarodnog franšiznog foruma Franšiznim poslovanjem do stvaranja novih radnih mjesta i stjecanja iskustva. Organizator Foruma je po sedmi put bila Hrvatska udruga za franšizno poslovanje. 

Na otvaranju 7 Međunarodnog franšiznog foruma uvodnu riječ rekao je gospodin Zoran Barišić iz HGK koji je podvukao da „franšizno poslovanje ima dva važna aspekta, a to su: brzi rast postojećih poduzeća i lakši ulazak u poduzetništvo novih aktera. Oba njegova aspekta daju veliki doprinos razvoju privatnog poduzetništva te pomažu globalizaciji tržišta, što opet doprinosi diseminaciji novih ideja i razvoju inovativnog poduzetništva te kao posljedica svega toga zapošljavanju“.

Naveden je primjer franšiznog poslovanja u SAD gdje isto daje veliki doprinos gospodarstvu izravno i neizravno, i to otvaranjem novih ili očuvanjem održivosti postojećih radnih mjesta i prihoda koje ostvaruju druge tvrtke, uslijed razvoja ili ulaska neke franšize u zemlju. Tu se prvenstveno misli na angažman domaćih dobavljača kod kojih se, zahvaljujući rastu poslovanja, otvaraju nova radna mjesta, pa je broj zaposlenih u ovom sektoru poslovanja u SAD oko 18 milijuna. Brojke iz Europe su također impozantne.

Dio Foruma obuhvaćao je i mini-sajam, u kome su predstavljene franšize iz Hrvatske (Bijela tehnika, Body Creator, Pek Snack Fornetti, Helen Doron, Signarama, Surf'n'fries, Putovanja za dvoje, …), iz Mađarske (Herbaria, J. Press, Twist and Chips, Testarossa), te iz Srbije (Chemdry). (PS/JK)

 

Foto: Ilustracija

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox