Zoran Salopek i Saša Petar – Emocionalna inteligencija

27/05/2021

Kako biste reagirali da ste vlasnik/CEO velike kompanije, čiji je top menadžer napravio pogrešku i svojom odlukom donio gubitak od tri milijuna dolara? Pritom je menadžer čak i rekao da prihvaća odgovornost i da podnosi ostavku. Biste li se suglasili sa svojim kolegama koji su pogrešku smatrali dovoljnom da se nesretniku dade otkaz ili biste uradili nešto drugo? Što?

Jedan od točnih odgovora bio je odgovor stvarnog vlasnika /CEO-a u stvarnoj situaciji, u kojoj je tvrtka pretrpjela znatan gubitak, koji je manirom pravog vođe, kojeg obilježava iznimna emocionalna inteligencija, menadžeru koji je krenuo prema vratima rekao: „Kamo ideš? Tvoje obrazovanje, a i obrazovanje tvojih kolega, upravo nas je koštalo tri milijuna dolara. Želim da vratiš to ulaganje u tebe. A i sve nas.“

Na komentare: „Gdje rastu takvi direktori?“ i „To je samo dobra priča.“ možemo ponuditi još pregršt sličnih „priča“ kojima prenosimo stvarna iskustva u životu, u kojem odlični menadžer i odlični vođe, koje krasi izrazita emocionalna inteligencija, znaju prepoznati razliku između uzroka i povoda, te posljedice za jedan dan i posljedice za dugoročno razdoblje. 

Takvi menadžeri i vođe znaju, rečeno Star Wars rječnikom, način da sila pobijedi mračnu stranu, jer znaju naći ravnotežu između svoje pasivno mračne strane i agresivno mračne strane, te dozvoliti sili da pobijediti tamu. Naći ravnotežu svojih emocija razvojem vlastite emocionalne inteligencije cilj je svih kojih prepoznaju problem.

Problem je ego. Svaki puta kada ste odlučili ili napravili nešto što je povrijedilo vas ili ljude oko vas, dozvolili ste egu da zavlada vašim mislima i emocijama. Ego je manipulator, koji manipulira vama, a onda vam omogućava da manipulirate drugima, pa mislite da ste nadmoćni. Niste. Svaki puta kada on odlučuje o vama, izgubili ste dragocjen dio života koji je mogao biti ljepši. I za vas i za druge.

Ego može biti agresivan i pasivan. Kada je agresivan ego na vrhuncu moći, ljudi misle da će vikanjem, bahatošću, arogancijom dobiti rezultat jer smatraju da su pametniji i bolji od drugih. Kad bi se pokušali sjetiti svih takvih menadžera koje smo vidjeli u životu, dragocjeno vrijeme bi nam prošlo u nabrajanju. No, kada bura i agresivne oluje prođu, ego je energija koja čovjeka ostavlja praznog. Pasivni, pak, ego ostavlja i vas i ljude mračnima, depresivnima, bezidejnima i bez volje za životom. Znači, tek kada ste smireni, ali ipak uporni da obranite sebe, svoje misli, svoje prijedloge i zahtjeve, ukratko - svoje postojanje, tada je snažna, kontrolirana i odmjerena ljubaznost najjače „oružje“.

Naziv “mikromenadžer” riječ je koja objašnjava kako svatko kreće od prvoga koraka – od upravljanja samim (ili samom) sobom. U svojemu “mikrosvijetu” svatko je sam sebi menedžer i upravlja grupom koja ima jednoga člana – sebe. Stoga menadžer može biti dobar već sam po sebi i samome sebi. Što se događa kada menadžer svoj mikrosvijet nameće svojim djelatnicima, namećući im svoje kriterije i očekujući od njih da budu poput njega? Kada se miješa u svaku njihovu odluku, svaki radni zadatak, svaki pokušaj da dobro završe svoj posao? Do čega može dovesti takvo mikromenadžiranje nad svakim od djelatnika?

Prvo, da odu oni najbolji. Drugo, da oni prosječni izgube vaše i njihovo dragocjeno poslovno vrijeme na biranje pravog trenutka za odlazak. Treće, da se ne možete riješiti onih najlošijih, koji će ostati jer nemaju kamo otići.

No, srž i prava poanta emocionalne inteligencije jesu harmonija i ravnoteža. Srednji put. Ni previše mene ni tebe, ni premalo mene ni tebe. Ta linija razdvajanja je fina i nevidljiva, a opet je tu. I zato u knjizi „Emocionalna inteligencija“, koja uskoro izlazi iz tiska, pišemo o emocionalnoj inteligenciji kao uzroku (ali i posljedici) djelovanja u sredini.

Više informacija možete pronaći na  www.emocionalna-inteligencija.com ili mail adresi info@emocionalna-inteligencija.com

PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox