Hrvatska je ''ekonomski ljenjivac'' koji spas vidi u EU

08/12/2010

Financial Times donio je u utorak izvještaj o poslovanju u jugoistočnoj Europi, pa se u tekstu okomio i na Hrvatsku. Lijepu našu opisao je rječju ''sluggish'' što se može prevesti kao troma, inertna ili jednostavno rečeno lijena zemlja, navodi Poslovni dnevnik.

 

Hrvatska je također opisana kao inertna u odnosu na susjedne zemlje koje nisu u Europskoj uniji te zemlja koja se nada da će joj ista institucija data zamah. Kako smatra autor članka, zato Europska središnja banka nastoji požuriti hrvatske dužnosnike u borbi s fiskalnim neravnotežom.

Iako je tekst gotovo u potpunosti kritički, postoji i jedna iznimka, a to je Atlantic grupa, koja je izdvojena kao primjer tvrtke koja se snažno razvija i tako prkosi hvatskim ekonomskim kretanjima. Navodi se kako je Atlantic grupa nakon devetnaest godina postojanja postala predvodnik gospodarske reintegracije razbijenog tržišta bivše Jugoslavije, prenosi Poslovni dnevnik. Sličnu je pohvalu dobio početkom mjeseca i Agrokor, koji je započeo kao mala obiteljska tvrtka, a danas je jedna od većih kompanija u regiji.

U tekstu se dalje navodi kako Hrvatsku spašava turizam te kako je ove godine spašena od još strašnije recije upravo zbog turista koji su izbjegavali Grčku i posjećivali Hrvatsku. U prijevodu Hrvatska je ove godine profitirala na ekonomskim problemima Grčke. Za kraj se navodi i kako Hrvatska ima velikih problema s tečajem koji koči rast i razvoj. (S.J.)

 

Izvor: Poslovni dnevnik, izdanje 8.12.2010.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox