Hrvatski dizajn osvaja svijet

09/02/2011

Poznati američki časopis za dizajn How uvrstio je plakat za Festival europske kratke priče iz 2010., djelo hrvatskih autora Maje Bagić Barić i Danijela Srdareva, među deset najboljih plakata na svijetu.

 

 Američki časopis How (www.howdesign.com), jedan of vodećih međunarodnih magazina za grafičke dizajnere i prateću industriju, svake godine objavljuje natječaj How Poster Design Awards kojim se bira deset najboljih plakata u svijetu. Na ovogodišnji natječaj prijavilo se više od 800 autora iz čitavog svijeta, a jedan od deset pobjedničkih plakata jest i plakat za Festival Europske kratke priče iz 2010. godine, djelo dizajnerice Maje Bagić Barić iz grafičkog studija KO:KE kreativna farma i ilustratora Danijela Srdareva.

Ovo nije prva suradnja ovo dvoje autora; prije dvije godine s plakatom za isti festival iz 2007. godine, osvojili su zlato na Graphis Poster Annual u New Yorku i našli se rame uz rame s djelima nekih od najpoznatijih svjetskih dizajnera poput Miltona Glasera te renomiranih grafičkih studija i agencija kao što su Pentagram Design, Penguin Design, Apple Computers, Ogilvy and Mather. Godine 2008. Maja Bagić Barić, Danijel Srdarev i Lina Kovačević uvršteni su među 27 odabranih svjetskih umjetnika koji su sudjelovali na izložbi „Neotkriveno slovo“ (The Undiscovered Letter) u najpoznatijoj američkoj galeriji za vizualne komunikacije Art Directors Club New York.

Katalonija kao inspiracija

Roman Simić Bodrožić, organizator Festivala Europske kratke priče izjavio je povodom ovog uspjeha: Već cijelo jedno desetljeće Festival europske kratke priče sprovodi svoj tajni plan: svoje goste i publiku nastojimo začarati - književnošću i smijehom, energijom i srdačnošću… Ta prva poruka, taj prvi dodir - prvi pogled - izuzetno su nam bitni, a njih već posljednjih pet godina savršeno izražavaju koncept i dizajn Maje Bagić Barić i ilustracije Danijela Srdareva. 

 

Među ostalim nagrađenim plakatima na ovogodišnjem natječaju magazina How je i plakat svjetski poznatog ilustratora i dizajnera Mirka Ilića pod nazivom „Nuclear Power Plants“. Ilić je svoju karijeru počeo krajem sedamdesetih kao autor stripova u grupi Novi kvadrat, Startovih ilustracija i Danasovih naslovnica, a 1986. otišao je u New York gdje je radio i kao art direktor u Timeu i New York Timesu.

 

Dizajnerica Maja Bagić Barić objašnjava odakle inspiracija za nagrađeni plakat: Tema plakata za Festival europske kratke priče iz 2010. godine, a ujedno i zemlja partner festivala, je Katalonija. Inspiracija za glavni vizual - portret lutke diva sa kapom u bojama katalonske zastave i inkvizicijskom kragnom - proizašla je iz tradicionalne lokalne katalonske kulture, iz povorke Gegants. „Gegants“ su velike lutke uglavnom srednjovjekovnih kraljeva i kraljica prisutne na svim većim katalonskim svečanostima i praznicima. (PS/MJ)


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox