Povećanje izvoza usluga pridonijet će rastu u zemljama jugoistočne Europe

23/08/2011

Trgovina uslugama mogla bi potaknuti rast u zemljama potpisnicama Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) ukoliko otklone trgovinske prepreke i ograničenja, tvrdi se u studiji Svjetske banke pod naslovom „Prepreke trgovini uslugama u regiji CEFTA-e“. Studija ukazuje na različite prepreke javnih politika koje i dalje ograničavaju širenje trgovine uslugama, koče sposobnost zemalja jugoistočne Europe da požnju koristi većeg regionalnog uslužnog tržišta.

Usluge imaju najveći udio u gospodarstvima svih zemalja CEFTA-e, a on se i dalje povećava. Usluge prosječno čine više od dvije trećine bruto dodane vrijednosti u navedenoj regiji. Na svjetskoj je razini trgovanje uslugama raslo po stopi od 15 posto godišnje od 1980. godine, pa je globalna trgovina uslugama dostigla prosječnu razinu od 12 posto BDP-a u zemljama niske, srednje i visoke razine dohotka.

Premda se prepreke razlikuju od zemlje do zemlje, ipak postoje neka zajednička ograničenja u određenim uslužnim sektorima. U graditeljstvu postoje ograničenja u području prekogranične ponude i priznavanja inozemnih dozvola. U kopnenom prometu, strogi propisi, tržišni protekcionizam i državni monopoli (u željezničkom prometu) ograničavaju mogućnosti trgovanja. Najveća se ograničenja nalaze u pravnom sektoru, u kojemu je pružanje usluga, osim savjetodavno-pravnih, ograničeno na državljane zemlje u pitanju. Za razliku od toga, usluge informacijske tehnologije ne podliježu tako strogim propisima, pa trgovina u ovome sektoru uvelike ovisi o drugim čimbenicima, kao što su tehnološki napredak i zaštita prava intelektualnog vlasništva, ističe Borko Handjiski, ekonomist Svjetske banke za regiju Europe i srednje Azije i suautor studije.

 

BiH jedina ostvaruje značajan neto izvoz

U izvješću se navodi da je regija CEFTA-e općenito veliki neto izvoznik usluga, a izvoz usluga u razdoblju od 2007. do 2009. iznosio je ukupno 16,1 milijardu EUR – što je gotovo dvostruko više od uvoza usluga (8,7 milijardi EUR). Unatoč tome, nakon što se isključe prihodi i rashodi od turizma, izvoz usluga (EUR 6,2 milijarde EUR) bio je tek nešto veći od uvoza usluga (5,9 milijardi EUR). Bosna i Hercegovina jedina je zemlja CEFTA-e koja ostvaruje značajan neto izvoz, poglavito zbog izvoza usluga u graditeljstvu. U Hrvatskoj izvoz ponešto premašuje uvoz, Kosovo i Srbija imaju uravnoteženu trgovinu, a ostale su zemlje u maloj mjeri neto uvoznice.

Studijom je utvrđeno da putovanja predstavljaju glavni izvor priljeva za zemlje smještene na jadranskoj obali, nakon čega slijede usluge u sektoru prometa i komunikacija. U regiji su 2009. godine ostvareni prihodi od turizma u iznosu od 9,6 milijardi EUR, od čega su se dvije trećine odnosile na Hrvatsku, premda su Albanija i Crna Gora također izvukle koristi iz ovoga sektora. Trgovina transportnim uslugama proteklih je godina iznosila 2,2 milijarde EUR, dok su komunikacijske usluge regiji priskrbile nekih 850 milijuna EUR. (PS/JK)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox