Snažan rast prometa u američkoj maloprodaji u rujnu

16/10/2012

Promet u američkoj maloprodaji snažno je porastao u rujnu, potaknut kupovinama širokog raspona proizvoda, pa analitičari ukazuju na mogući snažniji rast američkog gospodarstva u trećem tromjesečju no što se dosada očekivalo.

Promet u maloprodaji porastao je u rujnu 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec za koji je ministarstvo trgovine naviše revidiralo stopu rasta, na 1,2 posto. Analitičari su u rujnu očekivali 0,8-postotni rast. Najviše je porasla prodaja u trgovinama elektroničkih uređaja, 4,5 posto, te na benzinskim crpkama, za 2,5, posto, i to zbog viših cijena. Prodaja motornih vozila i dijelova uvećana je 1,3 posto.

Ako se izuzmu automobili, benzin i građevinski materijal, promet je porastao 0,9 posto. Vladini podaci navode na zaključak da su potrošači snažnije poduprijeli rast američkog gospodarstva u trećem tromjesečju no što su ekonomisti dosada očekivali.

Ovo je dobar završetak trećeg tromjesečja i dobar uvod u četvrto tromjesečje, zaključuje Craig Dismuke iz Vining Sparksa.

U drugom su tromjesečju slaba potražnja i teška suša ograničili gospodarski rast na 1,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prije objave izvješća o prometu u maloprodaji ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali au njegovo ubrzavanje u trećem tromjesečju na 1,6 posto. (Hina/HT)

 

Foto: www.fotolia.com

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox