U rujnu pad maloprodaje za 11 posto

14/11/2011

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u rujnu je u odnosu na kolovoz bio nominalno manji za 10,9 posto, a realno za 11,9 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na rujan 2010., nominalno porastao za 4 posto, a realno za 1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Na mjesečni pad utjecalo je smanjenje prodaje motornih goriva i maziva u rujnu u odnosu na kolovoz za 19,4 posto, alkohola i drugih pića za 18 posto, zatim pad prometa u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama za 17,2 posto i dr.

Istodobno u rujnu je u odnosu na mjesec prije ostvaren rast prometa tekstila, odjevnih predmeta i obuće za 16,7 posto, željezne robe, boje i stakla 4,9 posto, električnih aparata za kućanstvo 4 posto, duhanskih proizvoda za 3 posto itd.

Na godišnjoj razini pak, u rujnu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, statistika bilježi nominalni rast prometa u devet trgovačkih struka.

Postotno najviše, za 15,3 posto, porastao je promet u maloprodaji motornih goriva i maziva, koja u ukupnoj maloprodaji ima udjel od 19,4 posto.

Maloprodaja duhanskih proizvoda na godišnjoj je razini povećana za 12,2 posto, željezne robe, boje i stakla, za 8,8 posto, a alkoholnih i drugih pića za 7,9 posto.

U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koje u ukupnoj maloprodaji imaju udio od 35,1 posto, promet je nominalno porastao za 7,4 posto.

Maloprodaja je u rujnu na godišnjoj razini pala u devet trgovačkih struka, a postotno najviše u ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonica, za 18,8 posto. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox