Bolivija ekonomski procvat duguje filozofiji?

Bolivija je obajvila rast BDP-a od 5,3 posto i time privukkla svjetsku medijsku pozornost, piše HRT.

Također, smanjila je vanjski dug, a stopa nezaposlenosti koja je 2005. godine iznosila 5,3 posto smanjena je na 4 posto ove godine, dok je stopa ekstremno siromašnih smanjena sa 38 na 25 posto. Također, prihodi od poreza su povećani, nepismenost je iskorijenjena, a devizne rezerve došle su do 21 milijardu dolara.

Razlog procvata Bolivije treba tražiti u filozofiji Suma Qamani njenog predsjednika Eva Moralesa. Ova filozofija ugrađena je u bolivijski sustav, a riječ je o alternativi neoliberalizmu, a temelji se na harmoniji i ravnoteži s drugim ljudima i okolištem te proizvodnji u skladu s prirodom.

Živjeti dobro znači ne razmišljati samo na način prihoda po glavi stanovnika, već misliti i na kulturni identitet, zajednicu, skladu među ljudima i skladu s majkom Zemljom, rekao je Evo Morales, inače pripadnik Aymaras Indijanaca.

Morales je od 2006. godine kada je izabran za predsjednika Bolovije nacionalizirao naftnu i energetsku industriju, rudnike i telekomunikacije, promijenio uvjete za direktna strana ulaganja, a prekinuo je i izvoz proizvoda koji su strateški važni Boliviji. (jk)

 

Izvor: www.hrt.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox