Goruće teme hrvatskog i zagrebačkog ugostiteljstva

Udruženje ugostitelja Zagreb održalo je danas konferenciju za novinare na kojoj je iznijelo goruće probleme o kojima će raspravljati 21. studenoga 2013. godine u Hotelu Esplanade Zagreb na Forumu zagrebačkih ugostitelja 2013.

Tom prilikom predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Nenad Šepak istaknuo je slijedeće teme Foruma: selektivno postupanje inspekcija u ugostiteljskim objektima, zakon o PDV-u te primjena tog zakona na terenu, pečačenje tj zatvaranje ugostiteljskih objekata, troškovi poslovanja (fiskalni i parafiskalni nameti), zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, zakon o obrtu i trgovačkim društvnima – obrazovanje, te paušalo oporezivanje kao jedan od rješenja kako bi se ugostitelji bavili svojim poslom.

Kao primjer nelogičnosti istanut je primjer legende zagrebačkog ugostiteljstva Stjepana Vinceka, gdje se stvara razlika između konzumiranja usluge u lokalu i usluge koja se uzima van. Podzakonskim aktima i načinom na koji se postupa na terenu direktno se anulira sam zakon o Ugostiteljskoj djelatnosti. Posljedično dolazi do pečačenja i zatvaranja lokala, a rezultat je gubitak i za vlasnika, i za zaposlenike, za razvoj turizma što direktno utječe na državu.

Udruženje je prošle godine vrlo jasno od lokalne samouprave, konkretno od zagrebačkog gradonačelnika, tražilo ukidanje zabrane točenja alkohola od 6 do 8 sati ujutro (što je na snazi bilo samo u Zagrebu), proširenje turističke zone, uključenje kolega ugositelja kao pridruženih članova u odborima pri Gradskoj skupštini i Gradskim upravnim tijelima kad su teme pitanja o ugostiteljstvu i turizmu, kao što su zahtjev da ugostitelji budu apsolutno izjednačeni s drugim gospodarskim subjektima po pitanju subvencioniranja bespovratnih sredstava, subvencioniranje kamatnih stopa na kreditima, najam prostora. Od lokalne samouprave tražit će da se izjasne što je od toga učinjeno. PS/S.P. 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox