Hrvatski mediji u borbi protiv korupcije

U zagrebačkom hotelu Westin nastavljena konferencija ''Hrvatski mediji u borbi protiv korupcije'', koju je otvorio Predsjednik Ivo Josipović, a koja je okupila brojne novinare, izdavače i vlasnike medija. Domaćini konferencije su Ministarstvo pravosuđa RK i Delegacija EU u Hrvatskoj, a organizator agencija Publicis Consultants|PR.

 

Podsjetimo, antikorupcijska konferencija provodi u sklopu projekta „Jačanje međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije – Kampanja za podizanje svijesti“, financiranog u sklopu EU IPA 2007 programa za Hrvatsku.

Nataša Đurović, zamjenica ravnatelja USKOK-a, održala je prvo predavanje drugog dana pod naslovom „Medijsko praćenje predmeta iz nadležnosti USKOK-a“. Ona je u punoj mjeri potvrdila pravo pojedinca na slobodu izražavanja, slobodu medija i pravo javnosti na pristup informacijama.

Emil Havkić, odvjetnik i stručnjak za medijsko pravo, u svojem se izlaganju bavio pravnim rizicima u medijskom izvještavanju o korupciji. Detaljno je opisao kronologiju nastojanja hrvatske vlasti da u posljednja dva desetljeća zakonski suzi prostor nezavisnog tiska za objavljivanje korupcijskih afera.

Drago Kos, bivši predsjednik Slovenske komisije za suzbijanje korupcije i predsjednik Skupine zemalja za borbu protiv korupcije Vijeća Europe (GRCO), tematizirao je problem odnosa korupcije i medija.

Raspravu na prvom novinarskom panelu otvorio je Gordan Malić, novinar Jutarnjeg lista, predavanjem na temu „Politika, mediji i korupcija – je li poštenje dovoljno“.

Denis Latin, urednik nedavno ukinute vrlo gledane HTV-ove emisije Latinica, kroz izlaganje na temu „Uloga javne televizije u borbi protiv korupcije“ dao je izvanredan pregled stanja na tom javnom servisu.

Denis Kuljiš, novinar tjednika Globus, u svom je izlaganju pokušao dati odgovor na pitanje „Tko su borci protiv korupcije u hrvatskim medijima?“.Ivica Đikić, glavni urednik tjednika Novosti, usredotočio se na korupciju kao sastavni dio antikorupcijske kampanje.

Dražen Rajković, slobodni novinar, napravio je pokušaj cjelovite sinteze Sanaderove korupcijske hobotnice.

Hrvoje Šlabek, novinar Večernjeg lista, dobitnik međunarodne nagrade „Novinarska hrabrost“ za pisanje o aferi u Podravci, održao je predavanje na temu „Operacija Spice – hrvatski Enron“.

Drago Hedl, novinar Jutarnjeg lista, izložio je temu „Važnost prekogranične suradnje novinara u otkrivanju korupcijskih afera“.

Boris Pavelić, novinar Novog lista, svoje je izlaganje posvetio temi „Kako velike tvrtke manipuliraju medijima“.

Ilko Ćimić, novinar portala Index.hr, u svojem je osvrtu na korupciju u samim medijima posebno apostrofirao neke vlasnike medija koji su bili, i još jesu, sastavni dio koruptivnog lanca u funkciji ostvarivanja profita.

Dušan Miljuš, novinar Jutarnjeg lista, smatra kako prijepore u praćenju aktivnosti pravosudnih tijela neće riješiti ograničavanje pristupa informacija medijima.

(PS/SJ)

 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox