JESTE LI ZNALI …… da je danas moguće u određenim slučajevima obnoviti oštećene zglobove bez operacije?

Godinama je operativno liječenje ugradnje umjetnog zgloba (endoproteza) predstavljalo jedini način pomoći u uznapredovalim slučajevima njihova oštećenja, no danas više nije tako.


Osim što je svaka operacija sama po sebi specifična, velik broj pacijenata nije spreman proživljavati dugotrajan i često mukotrpan poslijeoperacijski oporavak. Naravno, u određenim slučajevima operacijsko liječenje doista je jedina opcija, no danas je moguće  obaviti bolju trijažu pacijenata i ako je to u njihovu slučaju moguće, uputiti ih u proces biološkog liječenja.

O korištenju matičnih stanica u liječenju oštećenih zglobova razgovarali smo sa vodećim stručnjakom specijalistom,  ortopedom i traumatologom  u Poliklinici Ribnjak  dr. med. Milanom Miloševićem

Gdje ih nalazimo i kako matične stanice djeluju u obnovi oštećenih zglobova?

Matične stanice za ovu vrstu primjene nalazimo u koštanoj srži te u masnom tkivu (adipociti) i nazivaju se – mezenhimalne matične stanice (MSC)

Može se reći da upravo adipociti u ovakvom okružju služe kao idealna biološka podloga koja oko sebe sadrži u potpunosti sačuvane mezenhimalne matične stanice (MSC, stanice sa sposobnošću stvaranja novog tkiva - hrskavičnog, mišićnog, koštanog tkiva)

Perivaskularne strukture – periciti, samo su dio ovog regenerativnog procesa te imaju bitnu ulogu u aktiviranju matičnih stanica.

Upravo te stanice koje u svom prirodnom okruženju lučenjem brojnih trofičkih faktora imaju sposobnost protuupalnog djelovanja i moduliranja imunosnog odgovora, u konačnici regeneriraju oštećeno tkivo.

Ljudsko tijelo sadrži više od 1000 različitih tipova stanica s različitim ulogama. Matične stanice su nediferencirane stanice tijela koje se mogu diferencirati u specijalizirane stanice.

Koje su prednosti liječenja matičnim stanicama?

To su prije svega

     -sposobnost protuupalnog djelovanja

     -  poboljšanje svih mjerljivih elemenata funkcije zgloba

     -  drastično smanjenje boli

     - poboljšanje opsega pokreta

     - mogućnost aplikacije matičnih stanica u više različitih zglobova

Kako izgleda postupak liječenja matičnim stanicama?                                                                                                   

Cijeli postupak odvija se u sterilnim uvjetima, korištenjem lokalne anestezije, a izvode ga iskusni ortopedi i traumatolozi.

Pritom se uzima mala količina masnog tkiva iz pojedinih regija, a u tom procesu dolazimo do specijaliziranih stanica koje mogu postati bilo koja vrsta tkiva - koštano ili mišićno, tetiva ili ligament.

Matične stanice bivaju izolirane u vrlo kratkom roku i spremne su za aplikaciju u željenu regiju. Tom metodom možemo pojačati prokrvljenost i smanjiti odumiranje stanica i što je jako važno djelovati na smanjenje upalnih procesa u tijelu.

Ovaj zahvat traje kratko, nema otvorenih rana, djelovanje je brzo, momentalno se vidi poboljšanje simptoma, smanjene su mogućnosti upala, oporavak je kratak i bezbolan a nakon zahvata pacijent ide kući isti dan.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox