Njegova Ekselencija Darko Bekić svečano je odlikovan kraljevskim ordenom Kralja Maroka Mohammeda VI.

Njegova Ekselencija gospodin Moulay Abbes Kadiri, veleposlanik Kraljevine Maroko, u srijedu 8. svibnja, odlikovao je Njegovu Ekselenciju gospodina Darka Bekića, bivšeg veleposlanika Republike Hrvatske u Kraljevini Maroko kraljevskim ordenom kralja Maroka, Mohammeda VI.,,Republika Hrvatska otvorila je Veleposlanstvo u Rabatu 1995. godine i meni je pripala čast predstavljati svoju zemlju u Kraljevini Maroko od 2006. do 2011. godine. To su vjerojatno bile najznačajnije godine moje diplomatske karijere i ponosan sam na sve što smo zajedno postigli u promicanju političkih, ekonomskih i kulturnih veza između naših dviju zemalja. Tijekom tog perioda, svjedočio sam velikom razvoju na svim područjima i mnogo sam naučio o tome kako vaša zemlja čuva svoje vrijednosti i tradiciju, a u isto vrijeme prihvaća modernost“, rekao je NJ.E. g. Darko Bekić prilikom svečanog odlikovanja.

Svečana ceremonija održana je u rezidenciji Kraljevine Maroko u Zagrebu, a prilikom odlikovanja NJ.E. g. Moulay Abbes Kadiri zahvalio je g. Bekiću, bivšem veleposlaniku Hrvatske u Kraljevini Maroko na doprinosu u stvaranju bilateralnih odnosa između dvije zemlje. Ceremoniji su prisustvovali i drugi veleposlanici u Hrvatskoj i važne osobe iz diplomacije, NJ.E. g. Mirko Galić, bivši Hrvatski veleposlanik u Francuskoj, NJ.E. gđa. Emanuela D'Alessandro, talijanska veleposlanica u RH, NJ.E. g. Freedrik Vahiquist, veleposlanik Kraljevine Švedske u RH, NJ.E. gđa. Azra Kalajdžisalihović, veleposlanica BiH u RH, NJ.E. g. Gábor Iván, Mađarski veleposlanik u RH, NJ.E. gđa. Farida Aïouaze, veleposlanica Alžirske Narodne Demokratske Republike u RH, NJ.E. gđa. Andrea Ikić – Boehm, veleposlanica Austrije u RH, Hrvatski muftija Aziz ef. Asanović, dr.sc. Mladen Andrlić, ravnatelje Diplomatske akademije, g. Tonino Picula hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i g. Andrej Plenković, zastupnik u Hrvatskom saboru i aktualni promatrač u Europskom parlamentu.

 

Njegova Ekselencija g. Darko Bekić, bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Maroko primio je odlikovanje Alawite Grand Officer Wissam, Marokanski Kraljevski orden kojeg dodjeljuje Marokanski kralj Mohammeda VI, civilima i vojnicima koji su pokazali junaštvo ili su doprinijeli i zalagali se za Kraljevinu Maroko. U znak zahvalnosti g. Darko Bekić je Njegovoj Ekselenciji Moulayju Abbesu Kadiriju, poklonio tri kopije knjiga iz 1795. godine, Franje Dombayja, ,,Popularna filozofija Arapa, Perzijanaca i Turaka'', ,,Povijest Allaouite dinastije'' i ,, Biografija proroka Muhameda'', ističući kako se nada da će te knjige biti dio veleposlanstva kao dokaz dugogodišnjeg prijateljstva dviju zemalja i naroda.

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox