Stranke cenzuriraju Facebook profile

Plan 21 cm - Dug k..., a ne k... od života - to je način na koji se plakatom Kukuriku koalicije na svom Facebook profilu odlučio poigrati korisnik pod imenom Komentar Dana, a nakon samo sat vremena nakon objave blokiran mu je pristup računu, piše Jutarnji list. 

Ovo nije prvi put da se nešto tako dogodilo jer sličnu je sudbinu doživio i Enes Čelosmanović kojem su uklonjene satirične fotomontaže o HDZ-u, a ni on više ne može pristupiti svom profilu. Obojica aktivista sumnjaju da je do toga došlo jer su članovi stranaka poslali pritužbe društvenoj mreži. Facebook se odlučuje na blokadu profila ako dobije veliki broj pritužbi na nekog korisnika. Komentar Dana i Čelosmanović razočarani su jer smatraju da im je povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja. Razumijem da postoje frustrirani ljudi, kao i dežurni ćudorednici koji su nekim čudom zalutali u SDP i koje svaki spomen k... ili p... natjera da kleknu i počnu se mahnito križati. U isto vrijeme ni najmanje im ne smetaju oni koji kopaju po kontejnerima, ogorčen je Komentar Dana. 

Cenzura na djelu 

Žalosno je da oni koji kampanju plaćaju novcem poreznih obveznika smatraju da je satira opasna - zaključuje Komentar Dana. Enes Čelosmanović godinama objavljuje fotomontaže i kaže da su mu i prije prijetile pojedine desničarske skupine, ali ovo je prvi put da su ga cenzurirali na Facebooku. Nakon što su mu blokirali profil na kojem je bio veliki broj fotomontaža o HDZ-u odmah je kreirao novi i preimenovao ga ali i s tog profila su mu skinuli fotografije. Glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak nije komentirala ovaj slučaj. 

Iz SDP-a kažu da nitko u ime Kukuriku koalicije nije tražio blokiranje fan pagea Komentar Dana. Svatko ima pravo komentirati kampanju kako želi, a mi i sami volimo šale na svoj račun pa često na svoje službene stranice stavljamo fotomontaže drugih Facebook korisnika, kaže Ivana Grljak iz SDP-a. (HT)

 

Izvor: Jutarnji list, 22. studenog 2011.

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox