U slučaju štrajka aviokompanije putnicima će isplaćivati naknade

Zračnim prijevoznicima štrajkovi ne smiju biti izgovor za neplaćanje naknade putnicima koje su iznevjerili, ocijenio je najviši europski sud i tako povećao doseg prava putnika u Europskoj uniji.

Putnici na letovima koji počinju ili završavaju u Europskoj uniji imaju pravo na naknadu od maksimalno 600 eura ako su ostali bez mjesta u avionu. Tako se svaki štrajk do sada nije smatrao razlogom za isplatu naknade, piše HRT

Suci u EU-ovu sudu pravde (ECJ) u Luksemburgu zaključili su da naknadu treba proširiti s uobičajenih razloga poput prebukiranja, dugih kašnjenja i odgoda leta i na one putnike kojima su naštetili i nepredviđeni događaji.

Prema ocjeni suda zračna kompanija ne smije izbjegavati isplatu naknade pozivanjem na izvanredne okolnosti poput štrajka. Presuda se odnosi na događaj iz 2006. kad je finski prijevoznik Finnair preselio putnike s leta u Barcelonu na let u Helsinki kako bi napravio mjesta za putnike s jednoga prijašnjeg otkazanog leta. Finnair tada nije premještenim putnicima isplatio naknadu. Jedan od njih poslije je na finskome sudu tražio naknadu, a suci su zatražili smjernice od ECJ-a. (HT)

 

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox