Uvećana industrijska proizvodnja u Hrvatskoj

Hrvatska se u lipnju svrstala među zemlje Europske unije s najvećim rastom industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini dok je na razini Unije proizvodnja pala najsnažnije od kraja prošle godine, izvijestio je u ponedjeljak europski statistički ured.

Među zemljama Europske unije čijim je sezonski prilagođenim podacima EUROSTAT raspolagao najveći je rast industrijske proizvodnje u lipnju na mjesečnoj razini zabilježio Luxembourg, za 3,4 posto. Slijede Hrvatska, Estonija i Nizozemska s rastom proizvodnje za po 1,2 posto. Pritom je u Hrvatskoj rast bio upola slabiji nego u prethodnom mjesecu. Najviše se prema raspoloživim podacima Eurostata u lipnju na mjesečnoj razini smanjila proizvodnja u Irskoj, za 7,5 posto, te u Češkoj, za 3,8 posto, i na Malti, za 3,2 posto.

Na razini EU sezonski prilagođena proizvodnja smanjena je u lipnju najsnažnije od kraja prošle godine, za 0,5 posto. U svibnju poskočila je 1,2 posto, izračunali su u Eurostatu. U eurozoni proizvodnja je potonula 0,6 posto, također najsnažnije od prosinca 2016. godine. U svibnju uvećana je 1,2 posto. Kočnica je na oba područja bio sektor kapitalnih dobara s padom proizvodnje za 1,5 posto u EU, te za 1,9 posto u eurozoni. Rast je bilježio samo energetski sektor, u kojem je proizvodnja u EU poskočila za 1,4 posto, te za 1,9 posto u eurozoni. Različiti trendovi i na godišnjoj razini Na godišnjoj je razini industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u lipnju uvećana 4,0 posto na godišnjoj razini. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox