Bankovna unija štitit će građane od bankrota banaka

Europska komisija je u srijedu predstavila prijedloge za uspostavu europskog okvira za sprječavanje i rješavanje bankovnih kriza, kako bi se porezne obveznike i gospodarstva u budućnosti zaštitilo od posljedica bankrota banaka.

Jedinstveni europski okvir za rješavanje bankovnih kriza predstavljao bi začetak bankovne unije. Prijedlog koji je Komisija uputila Vijeću i Parlamentu predviđa tješnju koordinaciju između zemalja članica i davanje ovlasti nadležnim tijelima da mogu prisiliti dioničare banaka da sami snose najveći dio gubitaka ako njihove banke zapadnu u krizu.

Komisija predstavlja prijedlog koji će zaštiti porezne obveznike i gospodarstva od posljedica budućih bankrota banaka. Današnji prijedlog važan je korak prema bankovnoj uniji, koji će bankovni sektor učiniti odgovornijim. On će pridonijeti stabilnosti i povjerenju u EU u budućnosti, dok mi istodobno radimo na jačanju i daljnjoj integraciji naših međuovisnih gospodarstava, rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Postupno gašenje posrnulih

Financijska kriza iz 2008. pokazala je da velike banke treba spašavati jer su "prevelike da propadnu", jer propast takvih banaka dovodi u pitanje stabilnost cijelog financijskog sustava, pa ih je jeftinije spasiti nego pokrenuti njihov stečaj. Problem je u tome što spašavanje tih banaka ide na teret poreznih obveznika, a ne na teret njihovih vlasnika.

Komisija smatra svoj prijedlog prvim korakom prema kontroliranom postupnom 'gašenju' posrnulih banaka na jedinstvenom europskom tržištu, pri čemu bi se vodilo računa o tome da se sačuva financijska stabilnost i na najmanju moguću mjeru smanje troškovi za porezne obveznike.

Nakon tog prvog koraka uslijedila bi bankovna unija koja bi počivala na zajedničkoj shemi za osiguranje bankovnih pologa, jedinstvenom europskom nadzornom tijelu koje bi imalo ovlasti za donošenje odluka u vezi sa sistemski važnim i bankama s prekograničnim poslovanjem, te zajedničkom fondu za financiranje kontroliranog gašenja takvih banaka i na usklađenom skupu instrumenata i usuglašenim procedurama.

Komisijin prijedlog sadrži niz mjera i postupaka za rješavanje bankovnih kriza, a ključni elementi su prevencija i rana intervencija. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox