Crno nam se piše: Austrijske banke prestaju kreditirati zemlje jugoistočne Europe

Austrija će prestati s davanjem novih kredita zemljama srednje i jugoistočne Europe,  a banke kćeri u vlasništvu austrijskih banaka dobile su zadatak da kredite na tim tržištima vežu uz lokalnu štednju, piše Večernji list.

Banke iz Austrije su obilno kreditirale banke-kćeri u zemljama srednje i jugoistočne Europe, no on će sad morati osloniti na domaću štednju, eventualno uvećanu do 10 posto. Iza ove priče navodno stoji pokušaj Austrije da sačuva savršeni kreditni rejting koji mi mogla ugroziti velika izloženost zemljama jugoistočne Europe.

Predstoji teška godina

Franjo Luković, predsjednik Uprave Zagrebačke banke prenio je jučer tu odluku na konferenciji magazina Banka o dužničkoj krizi i njenim posljedicama. Naglasio je da kako on „nije dobio“ upute za smanjenjem kreditne aktivnosti, no kako smatra da će ta odluka utjecati na domaći bankarski sustav. Predstavnici austrijskih banaka nisu davali objašnjenje, navodeći da čekaju razradu te odluke.

Luković je izrazio uvjerenje kako nam slijedi jako teška godina. Podsjetimo, Grčka nije jedina zemlja iz koje su štediše odnijeli milijarde eura štednje, jer se slično događa i u Italiji,  Španjolskoj i Portugalu. Da kriza trese bankarski sektor govori i podatak da je Njemačka jučerašnjom prodajom obveznica prikupila trećinu kapitala manje nego što je očekivala. (jk)

 

Izvor: Večernji list, 24. studenoga 2011.

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox