Inozemna ulaganja u devet mjeseci 1,17 milijardi eura

Inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku u prvih devet mjeseci prošle godine iznosila su milijardu i 169 milijuna eura, što je oko 520 milijuna eura manje nego li u istom razdoblju 2009. godine, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke.

 

Središnja banka u statistici izravnih inozemnih ulaganja ne iznosi usporedbe na godišnjoj razini, no iz podataka o tim ulaganjima iz platne bilance vidljivo je da su izravna inozemna ulaganja u prva tri tromjesečja prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2009. godine manja za 519,9 milijuna eura ili za 30,8 posto.

Statistika inozemnih izravnih ulaganja po djelatnostima pokazuje da su u prvih devet mjeseci prošle godine dominirala izravna ulaganja stranaca u hrvatske banke, a s iznosom od 172,2 milijuna eura slijede ostale poslovne djelatnosti te sa 142,7 milijuna eura proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda.

Kod nekoliko pak djelatnosti izravna ulaganja bilježe negativne vrijednosti, najviše u pošti i telekomunikacijama gdje je odljev bio 123,7 milijuna eura.

Inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku od 1993. - kraja rujna 2010.:

25,2 milijarde eura

 

8,7 milijardi eura - ulaganja u banke
2,7 milijardi eura - ulaganja u trgovinu na veliko
1,74 milijarde eura - ulaganje u kemijsku industriju
1,67 milijardi eura - ulaganje u proizvodnju naftnih derivata

(Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox