Katastrofa: U dugotrajnoj blokadi više od 83 posto tvrtki

Ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje 71.028 blokiranih poslovnih subjekata u Hrvatskoj u prosincu 2011. iznosila je 41,69 milijardi kuna, a od toga se više od 83 posto iznosa odnosi na dugotrajne blokade, objavila je Financijska agencija. 

To je daljnji porast ukupno neplaćenih dospjelih obveza i broja insolventnih poslovnih subjekata u odnosu na stanje krajem studenoga prošle godine, budući je, prema ranije objavljenim podacima, ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje 70.061 poslovnih subjekata (pravnih i fizičkih osoba, odnosno obrtnika) na kraju studenoga lani iznosila 40,89 milijardi kuna.

Porast neizvršenih osnova za plaćanje

Podaci Fine za prosinac pokazuju porast ukupno neizvršenih osnova za plaćanje u odnosu na stanje krajem studenog 2011., uz povećanje iznosa neizvršenih osnova poslovnih subjekata u blokadi neprekidna trajanja od 360 i više dana, ali i smanjenje onih u trajanju do 60 dana.

Tako iz Fine napominju da je u odnosu na stanje krajem studenog iznos neizvršenih osnova za plaćanje 5.210 poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi, do 60 dana, smanjen za 16,4 posto, na oko 1,5 milijardi kuna.

Istodobno je broj insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana krajem prosinca u odnosu na studeni povećan za 2,4 posto. Više od 75 posto poslovnih subjekata u dugotrajnoj je blokadi, a iznos njihove blokade čini 83,4 posto iznosa ukupnoga duga. Kod poslovnih subjekata koji su u blokadi duže od godinu dana, i dalje dominiraju oni koji su blokirani pet i više godina, njih je 35,5 posto. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox