Kukuriku koalicija: Zvat ćemo MMF i uvesti porez na imovinu

Kukuriku koalicija će u slučaju pobjede na sljedećim parlamentarnim izborima pozvati Međunarodni monetarni fond, uvesti porez na imovinu i smanjiti doprinose za zdravstveno osiguranje za sedam do osam posto, rekao je u razgovoru za Dnevnik Nove TV Slavko Linić kao mogući ministar financija. 

Sadašnja ministrica financija Martina Dalić protiv je poreza na imovinu i dolaska MMF-a u Hrvatsku.

Linić kaže da će pozvati MMF jer bi time mogli dobiti jeftinija sredstva, jeftinije se zaduživati i ostaviti novac za investicije. Dodao je kako je MMF bauk kojim se plaše građani, no riječ je samo o financijskoj instituciji, a Vlada je odgovorna za svoje ekonomske mjere. Ministrica Dalić rekla je Hrvatskoj ne treba MMF, jer sredstva MMF-a nisu za financiranje proračuna već za jačanje rezervi HNB-a. Linić je na to odgovorio ministrici Dalić kako su se programi MMF-a promijenili te da se sredstva MMF-a mogu koristiti i za sređivanja stanja u proračunu i deficita.

Porez na imovinu

Linić je najavio uvođenje poreza na imovinu. Taj porez se ne bi se plaćao za primjerice prvi stan, ali bi se plaćao za drugu nekretninu koja nije u funkciji. Dalić smatra da bi uvođenje tog poreza bio novi namet za građane. Linić je govorio i o planiranom smanjenju zdravstvenih doprinosa za sedam do osam posto, na što je Dalić rekla da bi proračun time izgubio oko 10 milijardi kuna što bi značilo da porez na imovinu mora biti visok da se nadoknadi taj manjak.

Zbog krpanja deficita od 20 milijardi kuna u 2012. godini, Linić je najavio privatizaciju i prodaju državne imovine. (jk) 

 

 

Izvor: Večernji list, 24. listopada 2011.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox