Napredak u rješavanju dužničke krize potaknuo svjetske burze

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna znatno porasle, zahvaljujući napretku u rješavanju dužničke krize u eurozoni i podacima koji bude nadu da bi američko gospodarstvo moglo izbjeći novu recesiju.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,7 posto, na 11.103 boda, dok je S&P 500 skočio 2,1 posto, na 1.155 bodova, a Nasdaq indeks 2,7 posto, na 2.479 bodova.

Prvog dana prošloga tjedna cijene su dionica oštro pale, zbog čega je S&P 500 indeks potonuo na najnižu razinu u 13 mjeseci, a u jednom je trenutku zaronio čak u područje 'medvjeda' - bio je na gubitku 20 posto u odnosu na svoju najvišu ovogodišnju razinu, dosegnutu u travnju.

Kako su sve glasniji zahtjevi o povećanju uloge privatnih investitora u planiranom drugom paketu financijske pomoći Grčkoj, sve su veći izgledi da bi vlasnici grčkih državnih obveznica, uglavnom banke, morali preuzeti veći teret restrukturiranja grčkog duga nego što je dogovoreno ranije. U srpnju je dogovoreno da bi banke otpisale 21 posto vrijednosti njihova portfelja u grčkim dugovima.

 

Oporavak cijena dionica u financijskom sektoru

No, u utorak je počeo nagli oporavak financijskog sektora, nakon što su zaredale vijesti da ministri financija eurozone rade na zajedničkom planu za spašavanje banaka i njihovu dokapitalizaciju, u slučaju bankrota Grčke.

Zabrinute zbog financijske nestabilnosti, banke, naime, nevoljko kreditiraju jedna drugu, što potiče cijenu novca i otežava ionako složen položaj banaka, s obzirom na njihovu izloženost dugovima prezaduženih članica eurozone. Odluka ECB-a potaknula je snažan rast cijena dionica banaka, pa je S&P indeks financijskog sektora u samo tri dana skočio 8,8 posto, a to je pozitivno utjecalo i na šire tržište.

 

Ulagače ohrabrili makroekonomski podaci

Tako je, primjerice, u rujnu u SAD-u otvoreno 103.000 novih radnih mjesta, gotovo dvostruko više nego što se očekivalo, a povećane su i procjene rasta zaposlenosti u srpnju i kolovozu. Unatoč tome, stopa nezaposlenosti ostala je nepromijenjena na 9,1 posto. Ovi podaci pokazuju da je američko gospodarstvo zapelo, raste ispod potencijala, ali ne uronjava u novu recesiju - kaže Omair Sharif, ekonomist u RBS-u.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,4 posto, na 5.303 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,1 posto, na 5.675 bodova, a pariški CAC 3,8 posto, na 3.095 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 1,1 posto, na 8.605 bodova. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox