U 2011. za poticanje klastera 5 milijuna kuna

Za poticanje razvoja klastera u ovoj godini planira se utrošiti više od 5 milijuna kuna, a od 2005. do 2010. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva sufinanciralo je s 27 milijuna kuna više od 46 inicijativa za uspostavu klastera, rekao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač.


Popijač je otvorio 5. Međunarodnu konferenciju o klasterima koja se ove godine održava na temu "Izazovi i mogućnosti razvoja klastera na području jugoistočne Europe" uz oko 150 sudionika iz 11 zemalja.

Napomenuo je kako su se do sada u oko 100 klastera udružile 504 tvrtke s ukupno 25.063 zaposlenika, a najviše ih je na području Zagreba, zatim u varaždinskoj, osječko-baranjskoj, istarskoj i međimurskoj županiji.

Vlada je prije dva tjedna usvojila strategiju razvoja klastera od 2011. do 2012. i akcijski plan razvoja klastera do 2013. Osnovni razlog za izradu strategije je jačanje konkurentnosti gospodarstva, rekao je Popijač dodavši kako politika razvoja klastera može pomoći tvrtkama da povećaju konkurentnost i sposobnost izlaska na inozemna tržišta, ali može pomoći i u procesu integracije u Europsku uniju i pri korištenju europskih fondova.

Popijač vjeruje da će pristupni pregovori s EU biti gotovi u lipnju ove godine, odnosno da će i dio posla koji obavlja ministarstvo gospodarstva, a vezano uz 8. poglavlje pregovora, uskoro biti završeno.

 

Sezonski trend zapošljavanja

Na novinarski upit o smanjenju broja nezaposlenih u travnju, ministar Popijač je odgovorio da je hrvatska ekonomija sezonski orijentirana pa će sigurno i dalje dolaziti do oscilacija na tržištu rada, te da nije riječ ni o Vladinu utjecaju niti o statističkim korekcijama. To je posljedica gospodarstva koje je usmjereno prema uslugama i servisima, a sezonski karakter zapošljavanja bit će izražen dok struktura gospodarstva bude takva kakva je sada, rekao je Popijač naglasivši kako bi trebalo više raditi na sektorima koji nisu sezonski, primjerice prerađivačkoj industriji.

Sezonski trend zapošljavanja u turizmu i sličnim djelatnostima i dalje će biti prisutan, a mi ćemo se istodobno suočavati s nedostatkom radne snage u nekim djelatnostima, upozorio je Popijač.

Konferencija je nastavljena predavanjima o europskom pristupu razvoju klastera, inovacijama i mogućnostima financiranja klastera, o važnosti nacionalnih i regionalnih strategija klastera, te o najboljim iskustvima klastera kao alata za povećanje izvoza. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox