U Ministarstvu financija trljaju ruke: Proračun se puni jako dobro

U prva četiri mjeseca prihodi državnog proračuna iznosili su 25,5 milijardi kuna što je 5,6 posto više  odnosu na isto razdoblje lani. Istovremeno, rashodi su smanjeni za 0,8 posto na 39,5 milijardi kuna te je proračunski deficit iznosio četiri milijarde kuna te je manjak u prva četiri mjeseca ove godine smanjen za 2,2 milijarde ili 35,7 posto, piše tportal.

Punjenju proračuna najviše su pomogli porezni prihodi koji su porasli sa 7,1 posto na 2,06 milijardi kuna, odnosno 1,4 milijarde kuna više nego prošle godine.  Kad je riječ o rashodima najviše se uštedjelo na subvencijama kojih je isplaćeno 163 posto, odnosno 402 milijuna kuna manje nego prošle godine. Rashodi za zaposlene u državnim službama povećani su za 136 milijuna kuna, iako se planiralo njihovo smanjenje, što u Ministarstvu financija objašnjavaju kašnjenjem sistematizacije radnih mjesta.

U Ministarstvu su zadovoljni punjenjem proračuna, a kao glavne razloge navode pojačanu poreznu disciplinu i konzervativnu procjenu prihoda. Mogući rebalans proračuna najavljuju za jesen, a ostvarene uštede koristit će se za smanjenje deficita, koji trenutačno iznosi 3,8 posto BDP-a. (jk)

 

Izvor: www.tportal.hr
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox