4 razgovora koje morate obaviti prije nego pokrenete biznis

07/03/2013

Nove tvrtke niču svaki dan. Možda se na prvi pogled čini jednostavnim pokrenuti biznis u „kompi“ s prijateljem, bratom, suprugom... No, mnogi poduzetnici uvjerili su se da je upravo to najteže i da je postavljanje dobrih temelja nužnost.

 

Rad s obitelji ili prijateljima nerijetko je ispunjujuć zbog prisnih odnosa, bliske i neposredne komunikacije koja rezultira brojnim idejama i zabavnim „brain storming“ seansama. No, može doći do neugodnih tenzija baš zato što ste privatno povezani.

Koliko god vi na početku rekli „Ne, mi se nećemo nikada svađati“, svađe i neslaganja su neizbježna, kod kolega općenito, a kamoli kod obitelji ili prijatelja. Upravo stoga mashable.com predlaže da od samog starta postavite neka pravila, „crno na bijelo“, koja će usmjeravati vaš zajednički i pojedinačni rad te međuljudske odnose. Evo na koje 4 stvari morate paziti:

1. Kako tko pridonosi?

Važno je od početka odrediti tko će što raditi, koliko sati dnevno, tko će pridonijeti s početnim kapitalom i u kojem iznosu, tko će dovesti svoje dosadašnje klijente, ustupiti prostor za tvrtku... sve one „tehničke“ detalje. Tako će se odmah znati na čemu ste i, s obzirom da ste svi pristali na to, nitko nikome neće to moći kasnije predbaciti.

2. Koliko će tko koštati?

Jedna od delikatnijih stvari koje trebate riješiti s partnerima jest kako će se dijeliti profit. Hoćete li svi imati istu plaću, ili proporcionalno tome koliko tko participira u startu, kolike će plaće biti, postoje li bonusi, nagrađuje li se po rezultatima ili sve ide na jednake dijelove... Riješite ovo odmah, a uvijek se možete dogovoriti da svake godine ili svakih pola godine revidirate taj dio ugovora.

3. Kako će se u tvrtki odlučivati?

Iako bi mnogi to pomislili, novac nije najčešći uzrok razmirica. To je zapravo moć – moć odlučivanja ili autoritet ako baš hoćete. Problem se javlja po "defaultu" zato što pokretanje vlastitog posla podrazumijeva da konačno VI želite biti šef, da želite mogućnost odlučivanja u svemu. Zato je bitno odrediti koje odluke će trebati pristanak svih partnera, koje ne, u čije područje se drugi neće petljati, tko će odlučivati o čemu i sl.

4. Kako raskinuti ugovor/dogovor?

Iako ne krećete u biznis s idejom da ga odmah i raskinete, dobro je o tome razmišljati već na početku, za svaki slučaj. Jer ljudi se mijenjaju, prilike se mijenjaju, neki rastu neki stagniraju, neki će možda otići, neki će htjeti širiti posao, kako ćete odrediti vlasnika zaštićenih logotipa, imena, djela... Upravo se kod ovoga vidi koliko ste s partnerom kompatibilni i koiko će vaš posao izdržati. Ako ne možete otvoreno razgovarati o ovome, kako ćete se izvući kad „zagusti“? Isto je i s prijateljstvom, prijateljstva u kojima možete biti apsolutno iskreni, najdulje opstaju.

Nemojte zaboraviti sve obrazložiti napismeno, uvijek možete ovjeriti i kod javnog bilježnika da se osigurate do kraja. A onda... uživajte u poduzetništvu! (mashable.com/PS)

 

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox