MZOS: Preoblikovanjem BICRO-a povećava se transparentnost i odgovornije raspolaganje proračunskim novcem

27/11/2010

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOS) danas je, reagirajući na medijske napise o preoblikovanju BICRO-a, tvrtke za provedbu projekta iz područja znanosti i transfera tehnologije, u državnu agenciju, ocijenilo da je iznesen niz neistina i proizvoljnih insinuacija te istaknulo da će se preoblikovanjem BICRO-a povećati transparentnost i odgovornije raspolaganje proračunskim novcem.

 

U priopćenju je MZOS izvijestio javnost o činjenicama - da je uspostava institucionalnog okvira za korištenje strukturnih instrumenata EU-a jedan od uvjeta za članstvo u EU te je stoga hrvatska vlada donijela odluku o strateškim dokumentima i institucionalnom okviru za korištenje strukturnih instrumenata EU-a u Hrvatskoj. U toj odluci (NN br. 116/10) poziva sva tijela da prilagode svoju organizacijsku strukturu zahtjevima EU-a.

Na temelju te odluke MZOS je javnu tvrtku za provedbu projekta iz područja znanosti i transfera tehnologije, radi prilagodbe standardima EU-a, preoblikovao u državnu agenciju.

Budući da je djelatnost BICRO-a d.o.o. u potpunosti bila financirana iz državnog proračuna, takvo preoblikovanje, kao i buduće agencije, nema nikakva utjecaja na državni proračun. Štoviše, dosadašnje poslovanje BICRO-a je u mnogočemu bilo netransparentno i tim zahvatom se postiže odgovornije raspolaganje novcem iz državnog proračuna, navodi se u priopćenju.

Osim toga, uzimajući u obzir širi kontekst plana gospodarskog oporavka, taj preustroj je jedan u nizu koraka racionalizacije u resoru ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a uključuje smanjenje broja agencija. Broj agencija u nadležnosti tog ministarstva i nakon preoblikovanja BICRO-a u agenciju, čime se osigurava korištenje sredstava iz strukturnih fondova EU-a, i dalje je manji od prvotnog.

Stoga osnivanje agencije ne stvara ni nove troškove u državnom proračunu i, štoviše, kao agencija, BICRO će moći povući mnogo veća sredstva iz strukturnih fondova EU-a. Konkretno u planiranom operativnom programu za poticanje inovacija, vrijednu 100 milijuna eura, sufinanciranje iz strukturnih fondova iznosilo bi 60 milijuna eura, a nakon pretvaranja u agenciju sufinanciranje će iznositi 75 milijuna. Osim tih 15 milijuna eura, preustrojem se i operativni troškovi poslovanja BICRO-a smanjuju za oko 30 posto, stoji na kraju priopćenja iz ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox