Nova pravila managementa: Zaposlenik je na prvom mjestu

03/01/2011

Većina poslodavaca još uvijek brine isključivo o kupcu, pritom zanemarujući potrebe zaposlenika. No, ne kaže se uzalud da su zaposlenici najvrijedniji resurs tvrtke. O važnosti upravljanja ljudskim potencijalima, piše Poslovni dnevnik.

 

Menadžer ljudskih potencijala i stratezi organizacije moraju konstantno surađivati. Prema riječima Mirne Koričan sa ZŠEM-a, primarni zadatak menadžera ljudskih potencijala jest isplanirati ljudske resurse i motivirati zaposlenike. Kao uspješan primjer navodi tvrtku Sysco, koja je uspješnom motivacijom zaposlenika uspjela zadržati one koji su bili ključni za dobre odnose s kupcima.

U Hrvatskoj ovo nije prečesta praksa, i potrebno je puno više raditi na privlačenju kvalitetnog kadra, tvrdi Koričan te dodaje da se upravo s misijom pronalaženja kvalitetnih zaposlenika, često "češljaju" fakulteti i strukovne škole. Dugoročno gledajući, treba raditi na edukaciji zaposlenika i pružanju mogućnosti za njihovim razvojem i napredovanjem.

 

Zadovoljan zaposlenik = zadovoljan kupac

 

Primjer dm-a, poslodavca godine, pokazuje kako se uspješno može raditi na motivaciji i poštovanju zaposlenika. Pri otvaranju novog radnog mjesta, prvo se raspiše interni natječaj koji omogućava zaposlenicima tvrtke da se prijave, a tek ukoliko ne bude zainteresiranih, raspisuje se i javni natječaj.

Zapamtite, ako je vaš zaposlenik zadovoljan, raditi će kvalitetnije i time dovesti i zadovoljnog kupca. To je moto dm-a, a znamo kako je on uspješan. (MJ)

 

5 pravila upravljanja ljudskim resursima

1. Planiranje radne snage (koliko je zaposlenika stvarno potrebno tvrtki)
2. Odabir zaposlenika (pronaći dogovarajuće ljude za pojedine pozicije)
3. Motiviranje zaposlenika (financijska nagrada, poticanje na produktivnost, pohvale...)
4. Odnosi među zaposlenicima (rješavanje problema zaposlenika, održavanje zdrave atmosfere)
5. Platni modul (plaćanje na vrijeme).

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 3. siječanj 2011.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox