Peto slovo P marketinškog miksa: Zašto je 'upravljanje ljudima' važno

02/02/2018

Dobro razmislite o petom slovu P marketinškog miksa u vašoj organizaciji: zašto je taj P važan? Kako vam može pomoći da ostvarite veći promet i profit? Što vam je potrebno da ga primijenite u vašoj organizaciji?


Marketinški miks – model koji je usmjeren na proizvod – poznat je svakoj osobi u managementu. Radi se o poslovnom alatu koji koriste marketinški stručnjaci. Jerome McCarthy predložio je 1960. klasifikaciju na četiri P koju su otada za izradu marketinških planova koristili marketinški stručnjaci u čitavom svijetu. Marketinški miks ključan je pri određivanju ponude proizvoda ili brenda, a sinonim je za četiri P: cijena, proizvod, promocija i mjesto (price, product, promotion and place).
U ono vrijeme osnovna ideja bila je u tome da dobar proizvod sam sebe prodaje, međutim da konkurenciju treba nadmudriti kreativnim marketinškim djelovanjem.

Od tržišta usmjerenih na proizvode do tržišta usmjerenih na usluge
U mnogim zemljama ekonomija je sve više i više prelazila s proizvodnje - koja je premještana u zemlje s nižim plaćama – na uslužne djelatnosti. Životni ciklus proizvoda postajao je kraći, a većina proizvoda pretvorila se u robu koju je bilo sve lakše kopirati. Bilo je sve teže postići uistinu održivu, konkurentnu prednost proizvoda.
U zadnjih nekoliko godina svjedoci smo također eksplozije internet aplikacija, web shopova, društvenih medija, itd. koji iziskuju potpuno drugačiji način marketinga.

Općenito možemo reći da sada živimo u iskustvenoj ekonomiji u kojoj je važno našim kupcima pružati visoko kvalitetne usluge. Nalazimo se u promjeni od Upravljanja odnosima s klijentima (Customer Relation Management - CRM) ka Upravljanju iskustvom klijenata (Customer Experience Management - CEM) gdje kvaliteta usluga doprinosi iskustvu klijenata ili gostiju.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox