Razvijenom inovacijskom infrastrukturom do novih i kvalitetnijih radnih mjesta

29/02/2012

Poslovno-inovacijski centar BICRO u okviru Europske poduzetničke mreže Hrvatske (EEN) i međunarodnog projekta FIDIBE (Razvoj inovativnih poslovnih parkova sa svrhom jačanja inovativnosti i poduzetništva) održao je okrugli stol na temu Uloga inovacijske infrastrukture u internacionalizaciji inovativnog poduzetništva.

Procesom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj Uniji pojavljuju se velike razvojne mogućnosti, i to na svim razinama, a osobito za uspostavu okvira za suvremenu nacionalnu razvojnu politiku koja uzima u obzir regionalne posebnosti pri čemu je bitna pripremljenost za povlačenje sredstava iz EU i dovoljan broj gotovih projekata spremnih za financiranje, izjavio je Darko Lorencin, pomoćnik ministra gospodarstva.

Tijekom rasprave poseban naglasak stavljen je i na tehnološke parkove te njihovu veliku ulogu u stvaranju novih i kvalitetnijih radnih mjesta, kao i na mogućnosti povećanja regionalne uspješnosti i razvoja kroz uvođenje principa pametne specijalizacije (SMART Specialisation).

Tehnološki parkovi u trenutku kada postaju osposobljeni za pružanje savjeta poduzećima osim “čvrste infrastrukture” postaju i mjesta “infrastrukture znanja inoviranja, rekao je Boris Golob, direktor STep-a RI.

Uz to, predstavljeni su i dosadašnji rezultati međunarodnog projekta FIDIBE. Ovaj razvojni projekt financira Europska unija i provodi se u okviru SEE (South East Europe Transnational Cooperation) programa. Cilj projekta je povećanje inovativnog potencijala i konkurentnosti te promocija poduzetništva koje se prvenstveno temelji na znanju, a u njemu sudjeluje devet partnera iz sedam zemalja (Grčka, Italija, Mađarska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Hrvatska). (PS/JK) 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox