Korektivna povratna informacija (1.dio)

31/08/2016

Korektivna povratna informacija jedan je od najboljih vodstvenih alata namijenjen prvenstveno razvoju poslovnih kompetencija zaposlenika. Ipak, organizacijska praksa nam govori da liderima razvoj nije uvijek motiv. Što je ispravan motiv i ako već moramo kritizirati, kako to učiniti?

Postoji jako puno pravila, savjeta i definicija vezano za tematiku feedbacka, postoje i stanovita razmimoilaženja autora poslovne literature, pa čak i zbunjujuće kontradiktornosti oko toga što je povratna informacija i kako je dati. Stoga, za početak, razjasnimo termin jednom dobrom definicijom koja kaže: Feedback je informacija data u sadašnjosti, o ponašanju u prošlosti, s ciljem unapređenja tog ponašanja u budućnosti.Takva informacija je opisna, utemeljena na činjeniciama i što je posebno važno nije osuđujuća. Ljepota feedbackaje u njegovoj jednostavnosti, gotovo univerzalnoj  primjenjivosti i nezahtjevnosti u smislu vremenskih resursa.

Informirati zaposlenika o njegovom ponašanju na poslu možemo u gotovo svim situacijama, u radnom prostoru, na usputnim mjestima kao što je kafić ili automobil, u formi dužih strukturiranih razgovora ili u nekoliko rečenica.

(PS/Z.R.)

 

Naslov članka: Korektivna povratna informacija (1.dio)

Autor: Petar Majstrović

Izvor: Poslovni savjetnik br.111 str.24.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox