20 posto radnih mjesta u javnoj upravi je višak

Bivša Vlada je u cilju modernizacije javne uprave još 2008. dobila Studiju restrukturiranja državne uprave od stručnjaka s Instituta za međunarodne odnose. Međutim, porazni podaci Studije završili su u nečijoj ladici i tamo ostali sve do smjene vlasti, piše Jutarnji list.

U Ministarstvu kulture broj organizacijskih odjela porastao je sa 58. na 96. pa je gotovo svaki peti zaposlenik šef, u Ministarstvu branitelja trećina zaposlenih obavlja posao vođenja raznih evidencija, a samo četvero ljudi radi na poslovima upravnog nadzora, u Ministarstvu znanosti među 290 zaposlenih najviše je načelnika odjela, a zaposlenicima Ministarstva pravosuđa samo u jednoj godini isplaćeno je 14,9 milijuna kuna za prekovremene sate.

Iz resornog ministarstva na čelu s Arsenom Baukom najavljuju kako će im upravo podaci iz ove studije biti temelj za restrukturiranje državne uprave koje Kukuriku koalicija misli provesti.

Jedan od autora studije, profesor s Pravnog fakulteta i predsjednik Instituta za javnu upravu, Ivan Koprić navodi tri glavne zadaće koje bi trebalo napraviti u restrukturiranju državne uprave: Potrebne su racionalizacije kojima će za 20 posto biti smanjen broj radnih mjesta u državnoj upravi, sve pomoćno-tehničke poslove prepustiti tržištu, odnosno outsourcingu, a sve ispostave državne uprave u kojima po cijeloj Hrvatskoj radi gotovo polovica od 65 tisuća zaposlenih, u državnoj službi treba spojiti u državne uprave u županijama kako bi se uštedjelo na troškovima. (jh)

 

 

Izvor: Jutarnji list, 16. siječnja 2012.

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox