3. maj isporučio brod za Tankersku plovidbu

U brodogradilištu 3. maj naručitelju Tankerskoj plovidbi iz Zadra predan je tanker za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija "Vinjerac", nosivosti 51.800 tona.

Tanker je dugačak 195,3 metra, širok 32,2 metra, visine 17,8 metara i plovit će pod hrvatskom zastavom.

Riječ je o drugom od dva broda istih osobina za zadarskog naručitelja, čija je gradnja ugovorena još 2007. Istim ugovorom, a u sklopu programa gradnje brodova u domaćim brodogradilištima za domaće brodare, ugovorena je gradnja još dva broda za Uljanik plovidbu iz Pule.

Spremni za privatizaciju

Tankerska plovidba je u potpunosti podmirila cijenu broda na isporuci, a cijena je poslovna tajna, rekao je predsjednik Uprave Brodogradilišta 3. Maj Edi Kučan.

Istaknuo je da su u 3. maju počeli graditi prvi brod iz serije od četiri tankera za prijevoz asfalta za švedskog naručitelja i da traju razgovori o gradnji još četiri nova broda. Na pitanje hoće li 3. maj pokriti troškove gradnje naplatom od brodara, s obzirom da je za gradnju četiri broda za domaće naručitelje podignuo zajam od 220 milijuna dolara, Kučan je rekao da iz tržišne cijene ne mogu pokriti troškove, ali da iz ugovorne cijene mogu, odnosno da će "ovaj posao zatvoriti rezultatom blizu nule".

Na upit o privatizaciji, Kučan je naveo da je 3. maj apsolutno spreman za privatizaciju, da je uspio ispuniti sve uvjete Europske unije, reducirati kapacitete i prostor te dodao da daljnje korake trebaju poduzeti potencijalni vlasnik, mjerodavno ministarstvo i AUDIO. (Hina/jk) 

 

Foto:Nel Pavletic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox