35. tradicionalna, najveća konferencija za proizvođače i trgovce MAGROS 2023

U nastojanju da pratimo trendove na svjetskom tržištu pokušavamo kroz sadržaj skupa upozoriti na određena kretanja i njihov odraz na ukupnu maloprodaju. Pritom imamo na umu da je trgovina najraširenija djelatnost u okviru EU, zapošljava najveći broj ljudi i bitan je čimbenik u stabilizaciji tržišnih kretanja. Konačno, i u nas je trgovina kao djelatnost visoko na ljestvici elemenata koji čine ukupni BDP.


AI u maloprodaji je korištenje umjetne inteligencije za generiranje prediktivnih uvida i poboljšanje donošenja odluka. AI tehnologija može pomoći trgovcima u donošenju pametnijih odluka o potražnji kupaca, upravljanju zalihama, plasmanu proizvoda, cijenama i korisničkoj službi. AI tehnologija pomaže tvrtkama da povećaju prodaju boljim predviđanjem što kupci trebaju kada trebaju i koliko.

Maloprodavači i veletrgovci pokazali su u uvjetima postpandemijskog razdoblja izrazitu fleksibilnost, što mogu zahvaliti korištenju digitalizacije, metaverznih postavki i prihvaćanju da  pojmovi kao održivost, kvaliteta i zdravlje dolaze u prvi plan. Promjene u maloprodaji postaju nužnost, pa to znači i prilagođavanje pojedinih formata, gdje kvartovske prodavaonice opet dobivaju svoje mjesto i gdje su  vidljiva nastojanja većih gradova da ponovno ožive trgovačku djelatnost u središtu, a ne samo na periferiji.

E-trgovina također uzima sve više maha, što potiče trgovce na drukčiji odnos prema potrošačima i proširenju usluga istima. Tvrtke su  proaktivne u postavljanju jasnih ciljeva kako bi postale ugljično neutralne, te u prijelazu na održivi promet ostvarivale povećanu energetsku učinkovitost.

Turističke su usluge važan čimbenik na jedinstvenom EU tržištu i u mnogočemu imaju utjecaj na trgovačku bilancu u svijetlu Schengena i EURA, a u uskoj su vezi i s proizvođačima raznih roba, poglavito prehrambenih proizvoda. Također će biti riječi o tome što za hrvatski turizam znači skori ulazak u OECD.

Organizacija skupa zamišljena je uz prisustvovanje i aktivno sudjelovanje najvažnijih institucija odgovornih za ova područja: Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske gospodarske komore, Međunarodne trgovačke komore (International Chamber of Commerce ICC) Hrvatska, Hrvatske obrtničke komore, Saveza udruga malih trgovaca, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatskih izvoznika, Sindikata trgovine Hrvatske, Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore i Zaklade Konrad Adenauer uz organizacijsku podršku Instituta za poslovnu izvrsnost.

Sudionici konferencije bit će tvrtke i obrti, predstavnici gospodarskih udruženja (komora i poslodavaca) i nadležnih državnih institucija (ministarstava i agencija) iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Teme i podteme:
• Konvencionalna maloprodaja pred novim izazovima
• Kako se uvođenje eura odrazilo na maloprodaju i ponašanje kupaca
• Kako Umjetna inteligencija oblikuje budućnost maloprodaje
• Proizvodi s oznakama Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta kao brend/proizvod malih trgovaca
• Turizam u Hrvatskoj – izazovi i prilike
• OECD, ESG i mnoge druge …

Paneli, radionice i druženja …         

Konferenciju organiziraju poslovni časopis – Suvremena trgovina, Hrvatska gospodarska komora, Međunarodna trgovačka komora (International Chamber of Commerce ICC) Hrvatska, Hrvatska obrtnička komora i Savez udruga malih trgovaca 25. i 26. listopada 2023. u hotelu Academia u Zagrebu, ulica Ivana Tkalčića 88.

Više o svemu na: http://suvremena.hr/pocetna/

Ulaz je slobodan. Dobrodošli! PS/SM

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox